NOVINAR NEBOJŠA RADOŠEVIĆ NASTAVIO SVEDOČENJE U HAGU: Nisam bio špijun srpskih službi

S.S.R.

10. 10. 2023. u 17:14

NOVINAR Nebojša Radošević nastavio je danas svedočenje pred Specijalizovnaim sudom u Hagu u procesu protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija i rekao da nikada nije bio špijun srpskih obaveštajnih službi što je Tačijeva odbrana tvrdila.

НОВИНАР НЕБОЈША РАДОШЕВИЋ НАСТАВИО СВЕДОЧЕЊЕ У ХАГУ: Нисам био шпијун српских служби

Foto: Printscreen

Radošević, koji je jeseni 1998. godine bio otet od strane OVK sa fotoreporterom Tanjuga Vladimirom Dobričićem i proveo 41 dan u zarobljeništvu, gde je bio maltretiran istakao je da  tokom zarobljeništva nije video Tačija ni druge vođe tzv. OVK, ali je napomenuo da su mu vojnici OVK oduzeli naočare i da se nije ni trudio da prepoznaje ljude.

Tačijev branilac Gregori Kiho tvrdio je, tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, da je Radošević sve što je kao novinar video na terenu prenosio generalu VJ Dušanu Samardžiću, tadašnjem komandantu Prištinskog korpusa, koji mu je i rođak.

- Ne, nije tačno - rekao je  Radošević.

Kiho je tvrdio i da je fotoreporter Dobričić, koji inače nije živ, "tvrdi nacionalista i četnik", umešan u ratne zločine u Hrvatskoj i BiH , da je "doveden na Kosovo kako bi prikupljao informacije o OVK", a da je Radošević "bio zadužen da mu pomaže".

- To nije tačno. Ne znam šta je Dobričić radio u Hrvatskoj i BiH - rekao je Radošević. 

Tačijev branilac je prethodno opširno citirao izveštaje srpskih službi bezbednosti, ali i dnevnik generala Ratka Mladića, o Dobričićevoj umešanosti u kriminal i zlodela u Škabrnji kod Knina 1991.

Radošević je ponovio da su pripadnici OVK "uglavnom dobro postupali prema njemu, ali je ostao pri iskazu da su mu cev puške "nabili u usta i u oko", pretili mu nožem,  šamarali ga i zlostavljali.

Četvrorka OVK tereti se za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)