PORTPAROL EU: Odluke vlasti u Severnoj Mitrovici zabrinjavaju i ne doprinose smirivanju tenzija

Novosti online

24. 08. 2023. u 17:06

PORTPAROL Evropske unije Peter Stano poručio je danas da je EU zabrinuta zbog poslednjih odluka koje je donelo rukovodstvo Opštine Severna Mitrovica u vezi sa prostorijama koje u zgradi u Bošnjačkoj mahali koristi nekoliko institucija pod srpskom upravom, navodeći da to ne doprinosi naporima za deeskalaciju tenzija.

ПОРТПАРОЛ ЕУ: Одлуке власти у Северној Митровици забрињавају и не доприносе смиривању тензија

Foto: D.Milovanović

-Zabrinuti smo zbog implikacija odluka koje je donela administracija Opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, kojima se, između ostalog, traži od subjekata kojima upravlja Srbija da napuste svoje prostorije, ako ne dostave traženu dokumentaciju u kratkom roku, naveo je Stano.

Podsetimo, novo opštinskoo rukovodstvo u Severnoj Mitrovici na čelu sa gradonačelnikom Erdenom Atićem donelo je odluku da zaposleni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Pokrajinskom PIO fondu, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn napuste prostorije u zgradi u Bošnjačkoj mahali jer je taj objekat, kako su naveli, u vlasništvu opštine.

Policija i opštinski inspektori ušli su u prostorije ovih institucija u utorak, zahtevajući da budu, kako su naveli, "oslobođeni", u roku od tri dana, što ističe sutra.

Stano je posebno istakao zabrinutost zbog uticaja ove odluke na bezbednosnu situaciju i ukazao da je ona u suprotnosti sa, kako je naveo, tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije.

-Ponavljamo poziv na blisku koordinaciju i saradnju u vezi sa svim odlukama koje utiču na krhku bezbednosnu situaciju na severu Kosova i rešavanje ovog pitanja u okviru dijaloga uz podršku EU. Ovo kada je reč o ovoj odluci opet nije bio slučaj. Pitanje struktura koje vodi Srbija mora se rešiti u okviru dijaloga koji vodi EU i u kontekstu uspostavljanja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, naveo je Stano.

On je ponovio da iako su izbori za gradonačelnike u aprilu 2023. održani u četiri opštine na severu Kosova protekli u skladu sa pravnim okvirom Kosova, u EU su bili jasni da zbog veoma niske izlaznosti oni nisu ponudili dugoročnu političko rešenje.

-Stoga je od ključne važnosti da se što pre organizuju inkluzivni lokalni izbori na kojima će kosovski Srbi učestvovati bez preduslova, rekao je portparol EU.

Stano je još jednom naglasio da se u "izjavi visokog predstavnika u ime EU od 3. juna 2023. Kosovo i Srbija pozivaju da preduzmu mere za deeskalaciju i da se uzdrže od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija", a na koje se, kako je naveo portparol EU, "Kosovo ponovo obavezalo na ove principe u Bratislavi u julu 2023.", kada je održan sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i šefa pregovqaračkog tima Prištine Besnika Bisljimija.

(kosovo-online.com)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!