UHAPSILI DRAGIŠU, PA KOLIMA NA MILOŠA: Detalji jučerašnjeg napada na Srbe u Gračanici

Dragana ZEČEVIĆ

22. 06. 2023. u 07:00

JOŠ dva imena juče su se našla na spisku progonjenih i povređenih Srba koje Priština dopunjava skoro svakodnevno. Tokom prepodneva pripadnici tzv. specijalne kosovske policije uhapsili su Dragišu Milenkovića (52), iz Kišnice, zbog čega su naši sunarodnici organizovali protest u Gračanici na kojem je povređen Miloš Božidarević (32) iz tog mesta, kada je Albanac automobilom uleteo među okupljene.

УХАПСИЛИ ДРАГИШУ, ПА КОЛИМА НА МИЛОША: Детаљи јучерашњег напада на Србе у Грачаници

Foto: Printskrin

Nova drama, koju serijom nerazumnih poteza režira premijer privremenih prištinskih institucija, počela je u domu porodice Milenković: policajci su najpre blokirali ulicu, nekoliko njih u civilu ušlo je u kuću gde su Dragiši stavili lisice na ruke i uhapsili ga, napravivši pritom premetačinu i tražeći oružje. Ovom ocu troje dece na teret se stavljaju navodni ratni zločini, odnosno da je "kao čuvar zatvora u Lipljanu maltretirao Albance".

FOTO D.Z

Prema rečima komšija Milenkovića, prilikom Dragišinog hapšenja ulicu je blokiralo tridesetak tzv. specijalaca, njegovoj supruzi Jadranki je pozlilo, pa je reagovala Hitna pomoć koja ju je prebacila u bolnicu. Na ovaj novi brutalni prepad Kurtijevih specijalaca Srbi su odmah reagovali, organizujući protest u centru Gračanice i blokirajući magistralni put Priština - Gnjilane.

Uprkos pokušajima policije da ih skloni s puta, građani nisu odustajali. Oni su samo želeli da na miran način iskažu svoj revolt protiv sezone lova, koju je organizovala Priština, hapseći redom Srbe i optužujući ih bez dokaza za razna zlodela - ratne zločine, napade na policajce, udar na novinare... U jednom trenutku, sasvim neočekivano, među narod, Albanac je uleteo automobilom, i Milošu Božidareviću prešao preko noge.

On je tom prilikom zadobio povrede leve noge, kolena i stopala i smešten je u Kliničko-bolnički centar "Gračanica", gde lekari prate njegovo stanje.

Povodom hapšenja još jednog Srbina na Kosovu i Metohiji reagovala je Srpska lista, iz koje su naveli da "Kurti nastavlja sa neosnovanim i proizvoljnim hapšenjem Srba, dok međunarodni predstavnici jadikuju na sastancima bez želje da zaustave antisrpski Kurtijev režim u proterivanju srpskog naroda."

- Bez ikakvih dokaza u Gračanici je uhapšen Dragiša Milenković, otet svojoj porodici, supruzi i deci, i odveden u nepoznatom pravcu bez ikakvih predočenih dokaza o njegovoj krivici. Kao po ustaljenom receptu, Kurtijev režim nastavlja sa lovom na Srbe pred očima međunarodne zajednice koja anemično ćuti i daje prostor Kurtiju da progoni Srbe, dok Euleks glumi statistički zavod, koji u svoje izveštaje dodaje jedno po jedno ime časnog Srbina. Ma koliko nastojali da politikom svršenog čina dovedu srpski narod u nemoguću situaciju za opstanak na ovim prostorima, i naviknu nas na ove otmice, nećemo prestati da se borimo za svoja prava i tražimo slobodu za našu neosnovano uhapšenu braću, čija je jedina krivica srpska nacionalnost - poručili su iz Srpske liste.

Iz Kancelarije za KiM najavili su da će uhapšenom Srbinu obezbediti advokata i svaki drugi vid podrške kako bi dokazao svoju nevinost i da bi antisrpski potezi Kurtija bili razobličeni.

Apel MOK-u: Oslobodite Luneta

PREDSEDNIK Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin apelovao je juče na Međunarodni olimpijski komitet da iskoristi sve međunarodne pravne mehanizme i da utiče na Prištinu da hitno oslobodi Miluna Milenkovića Luneta, iz severnog dela Kosovske Mitrovice. Kako se navodi, on je trener boks i kik-boks kluba "Severna Mitrovica", i osvajač brojnih medalja na međunarodnim takmičenjima. Borovčanin je u svom apelu podsetio na principe olimpijske povelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)