KURTIJA TREBA DA INSPIRIŠE REZOLUCIJA 1244, A NE PRIZRENSKA LIGA Petković: Aljbinu demokratija odgovara samo kada je rezervisana za Albance

Novosti Onlajn

10. 06. 2023. u 16:07

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da se, dok se premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti obeležavajući godišnjicu Prizrenske lige „snuje velikoalbanske snove“, Srbi sećaju da je na današnji dan doneta Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

КУРТИЈА ТРЕБА ДА ИНСПИРИШЕ РЕЗОЛУЦИЈА 1244, А НЕ ПРИЗРЕНСКА ЛИГА Петковић: Аљбину демократија одговара само када је резервисана за Албанце

Foto: Tanjug

- Rezolucija 1244, koja je takođe doneta na današnji dan, jeste obavezujući međunarodno-pravni dokument koji se tiče Kosova i Metohije i, ako je već ljubitelj godišnjica i istorije, Kurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu Saveta bezbednosti UN - istakao je Petković u saopštenju.

Naveo je da nema Srbina koji Albina Kurtija neće podsetiti da je Prizren, davno pre nego što se u njemu na današnji dan, pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu, bio prestonica srpskih careva.

Petković navodi da kada Kurti najavljuje da će slediti „filozofiju Prizrenske lige“, to znači „da će slediti ideoliguju koja je, između ostalog, na koncu dovela i do toga da se u srpskom carskom gradu danas gotovo više i ne govori srpski“.

Ističe i da se Kurti, pozivajući se na „filozofiju Prizrenske lige“,  poziva i na njen antisrpski i antislovenski karakter, i „nastoji da pruži istorijski alibi svojoj današnjoj agresivnoj šovinističkoj politici“.

- Iako su mu usta puna demokratije i građanskog društva, njemu je nemoguće da prizna bilo kakav nealbanski karakter Kosova i Metohije, jer njemu demokratija odgovora dok god je rezervisana samo za Albance, a građansko društvo samo onda kada u tom društvu žive isključivo Albanci - poručio je Petković.

Kurti je danas u Prizrenu, povodom 145. godišnjice osnivanja Prizrenske lige izjavio da će „očuvati njene tekovine“ i da „sadašnji lideri Albanaca treba da prate filozofiju Prizrenske lige“.

Prizrenska liga skraćeni naziv vojno-političkog udruženja pod nazivom Liga za odbranu prava Albanskog naroda, koje je u Prizrenu formirala grupa Albanaca 10. juna 1878, nakon završetka rata između Rusije, Srbije i Crne Gore protiv Osmanskog carstva.

BONUS VIDEO: PROVOKACIJA POLICIJE LAŽNE DRŽAVE - Srbi koji mirno protestuju uznemireni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NOVOSTI SAZNAJU: Evo koga još Hag traži osim Šešelja