GRAĐANI SE I DANAS OKUPLJAJU NA SEVERU KIM: Kfor uklonio žicu oko zgrade opštine Leposavić - noć protekla mirno

Tanjug

09. 06. 2023. u 08:28

PRIPADNICI Kfora su kasno noćas uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću.

ГРАЂАНИ СЕ И ДАНАС ОКУПЉАЈУ НА СЕВЕРУ КИМ: Кфор уклонио жицу око зграде општине Лепосавић - ноћ протекла мирно

Foto: D. Zečević

Vojnici američkog Kfora, koji obezbeđuju prilaz sedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je Kurtijev gradonačelnik Ljuljzim Hetemi nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika tzv. kosovske policije i njenih specijalaca.

Ispred sedišta te najsevernije opštine na Kosovu i Metohiji ipak je ostala metalna ograda na koju su lokalni Srbi postavili srpske zastave.

Prištinski specijalci se, kako saznaje Tanjug, još uvek nalaze u zgradi, ali su vozila sklonjena iza zgrade, dok se ispred nalaze samo vozila Kfora.

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, noć je protekla mirno, a građani su, kao i prethodnih dana, počeli da se okupljaju, zahtevajući odlazak specijalne policije.

Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak, 26. maja, nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U ponedeljak, 29. maja, tokom protesta u Zvečanu došlo je do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (55)

OVO JE TEMPIRANA BOMBA Nemci zaustavili autobus iz Bosne i ostali u šoku - odmah isključen iz saobraćaja, putnici se snalazili