ESKOBAR PORUČIO KURTIJU: ZSO će biti, samo je pitanje da li sa ovom kosovskom vladom ili nekom budućom

Novosti online

07. 06. 2023. u 11:30

SPECIJALNI izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas u Beogradu da mora odmah doći do deeskalacije situacije na severu Kosova, što, kako je naveo, znači da novoizabrani albanski gradonačelnici ne obavljaju svoju funkciju iz opštinskih zgrada, da se iz njih povuku pripadnici tzv. kosovske policije i da se obustave protesti građana.

ЕСКОБАР ПОРУЧИО КУРТИЈУ: ЗСО ће бити, само је питање да ли са овом косовском владом или неком будућом

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

Eskobar je u obraćanju medijima u Ambasadi SAD u Beogradu rekao da se SAD i EU nadaju i novim izborima i da žele da Srbi na njima učestvuju.

"Najveći izazov za Srbiju je da ubedi Srbe da se vrate u institucije. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će iskoristiti uticaj kako bi Srbi učestvovali na izborima", naveo je Eskobar koji se sinoć zajedno sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom sastao sa predsednikom Srbije.

Što se tiče pitanja Zajednice srpskih opština, naveo je da će nje biti.

"Samo je pitanje da li sa ovom kosovskom vladom ili nekom budućom. ZSO je zahtev koji tzv. Vlada Kosova treba da ispuni. On stoji u Briselskom sporazumu, u zaključcima Saveta EU i u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već između Prištine i Beograda", rekao je Eskobar.

On je naveo da je Ohridski sporazum veoma važan sporazum o normalizaciji između Srbije i tzv. Kosova, i da naglašava obaveze obe strane.

"Želimo da dve strane sednu zajedno i da se fokusiraju na implementacioni plan i formiranje ZSO. Mislim da možemo da imamo većinu elemenata postignutih do kraja godine", rekao je Eskobar.

Lajčak i Eskobar su u ponedeljak i utorak boravili i u Prištini, gde su se između ostalog sastali i sa samoproglašenim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtije, predsednicom Vjosom Osmani, kao i sa predstavnicima Srpske liste i opozicije. 

Na početku svog obraćanja, Eskobar je rekao da su SAD zainteresovane za produbljivanje odnosa sa Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

GRČKA NAUČNICA O OTVARANJU HRISTOVOG GROBA: Oko tog mesta vlada jaka energija - instrumenti su nam se isključili (VIDEO)