BLINKEN UPOZORAVA KURTIJA: "Odmah da obustavi nasilne akcije na severu"

Novosti online

26. 05. 2023. u 21:18

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

БЛИНКЕН УПОЗОРАВА КУРТИЈА: Одмах да обустави насилне акције на северу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela vlada tzv. Kosova kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

- Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i (tzv.) Kosova i imaće posledice po bilateralne odnose SAD sa (tzv.) Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt - naveo je Blinken u izjavi.

On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade tzv. Kosova.

- Oštro osuđujemo akcije Vlade tzv. Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU - naveo je Blinken na Tviteru.

BONUS VIDEO: Specijalci ROSU napuštaju Zubin potok

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

BILO IM JE ŽAO DA ME MALTRETIRAJU Kolja o hendikepu: Gledam na to kao na prednost