"REZULTATI IZBORA NA SEVERU KIM NOVA POLITIČKA REALNOST" Vučić: Juče su se dogodile tektonske promene (VIDEO)

Novosti online

24. 04. 2023. u 13:02

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas da su rezultati izbora u četiri opštine na severu KiM nova politička realnost.

РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА НА СЕВЕРУ КИМ НОВА ПОЛИТИЧКА РЕАЛНОСТ Вучић: Јуче су се догодиле тектонске промене (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Predsednik je, u današnjem obraćanju, govorio o jučerašnjim izborima na KiM.

- Nije i ne sme da bude naša analiza površna i plitka. Ono što se juče dogodilo je nedvosmisleno poraz Aljbina Kurtija, ali i mnogo više od toga. Juče je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, traži veće poštovanje, dijalog a ne nametanje rešenja - kazao je Vučić.

- U biračkom spisku je 45.095, Srba je ukupšno izašlo 13, pri tom dvoje kaže da su greškom, to je 0, 029 posto. Ono što je interesantno je da je izašao i značajno manji broj Albanaca. Nijedan Srbin nije izašao u Zubinom Potoku, izašli su samo Albanci iz naselja u ovoj opštini. U Kosovskoj Mitrovici dvoje, Leposaviću sedam i u Zvečanu četvoro. Izbori su održani tako što je 13 kontejnera bilo raspoređeno. Na njima je učestvovalo devet albanskih i jedan srpski kandidat, koja je došla i otišla sa birališta u pratnji Kurtijeve policije. Na više biračkih mesta nijedan čovek nije glasao. Slađana Pantović osvojila je ukupno 5 glasova, dobila je i glas jednog Albanca. Na biračkom mestu u selu Lipljan u Zvečanu, član biračkog odbora, Albanac, pojavio se sa tetovažom UČK - rekao je predsednik.

- OEBS nije pratio izbore. Nije ni evropska potrašačka misija. Iz Kancelarije EU i Kvinte juče nisu imali vremena da obiđu biračka mesta. Ukupno je glasalo 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, dobar deo njih ne živi tu. Šta su nam ti izbori pokazali? Pod jedan to je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Pod dva ovako nešto se nije desilo na evropskom tlu. Pod tri ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda. Srbi su se ponašali ne samo savesno i odgovorno, nego kao veoma snažan naroda, koji je bio spreman da pokaže odlučnost da se suprotstavi okupacionim gaulajterima. Juče u prepodnevnim satima bile su ulice prazne, popodne su bile pune. Srbi su želeli da pokažu mi smo tu, ali ne želimo da učestvujemo u vašem cirkusu. Pod četiri - mi suštinskog dijaloga nemamo. Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire. Sada su Srbi još odlučnije pokazali, 99,97 odsto, jasno su uprli prstom da ih niko sa Zapada nije slušao. Naš narod je jasno pokazao u kojoj zemlji živi - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug

"Potpuno nova politička realnost"

- Rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost. Čekao sam da vidim sa kakvim zaključcima će da izađu. Radio sam sa svojim timom do iza ponoći i jutros da bismo došli do nekih zaključaka. Mi ćemo morati da se ponašamo drugačije. Kurti to nije razumeo. On misli da će da upravlja sa 400 glasova. Sve može, samo nemojte posle od Srba da tražite ništa. Kaže Stano da se ubrza dijalog, vi očigledno ništa niste razumeli od ovoga juče. Srbi su tražili da ih saslušate, nikada nizašta niste želeli da ih čujete. Na žalost niste razumeli poruku, mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas. Stvarno mislite, mi jedva čekamo da se vratimo u institucije. Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije. Deset godina niste čuli Srbe, pričate gluposti. Zato vam nisam ni potpisao ništa. Jedino za šta vam Srbija služi, jeste da ispunjava vaše želje. Jeste primetili da me niko nikada nije demantovao? Juče su se dogodile tektonske promene, obavezujuće za sve nas. Zato je naša obaveza da čujemo Srbe - izjavio je predsednik.

- Mi moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju, našem evropskom putu. To sada za nas postaje komplikovano, ali ćemo u narednom periodu da vidimo šta možemo da uradimo. Govorili ste da je za sve kriv Beograd. Zamislite izašlo je 13 Srba, dvoje greškom. Sve što su govorili o Savetu Evrope, ovim izborima, sve su nas lagali. Svaku reč su slagali.

"Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda"

- Još nisam doneo odluku, ali ću 2. maja verovatno ići u Brisel. Ne dam vam lažovi i prevaranti, da se u ne znam šta zakunete, opet bi slagali. Našem narodu verujem. Kažu prošlo je mirno, prošlo je jer je naš narod tako hteo. Sve je samo varanje ne bi li Kosovo steklo punu nezavisnost. Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda na KiM, miran ustanak naroda koji neće da trpi zulum, samo da bi dobio pohvale iz Brisela i Vašingtona - naveo je srpski predsednik.

Foto: Tanjug

"Sukob sa NATO nam ne treba"

Predsednik Vučić je rekao da Srbiji nije potreban sukob sa NATO, jer taj sukob ne može da dobije, ali da Srbija nije u situaciji da dozvoli nove napade i poniženja.    

- Težak je period pred nama, u skladu sa tim nama nije potreban nikakav sukob sa NATO- kazao je.

"2. maja neće ništa biti rešeno"

- Naravno 2. maja ništa neće biti rešeno. Tako će to da izgleda, da Srbiju krive za šta im pada na pamet. Ono što je naš zaključak je da ćemo štiti poziciju našeg naroda, razumeti njihove poruke, poštovati Ustav Srbije, a ono na čemu ćemo insistirati je stvarni dijalog. Nama je potreban stvarni razgovor sa Albancima i sa međunarodnom zajednicom. Plašim se da je ovo uvod u dublju krizu. Znate li ko je Braca Nikolić? On je uhapšen godinu i po dana, i još je u pritvoru u Podujevu. Nekadašnji gradonačelnik Štrpca. Srbin. Uhapšen je, kažu, zbog malverazacija na Brezovici. On je u pritvoru kao da je ubio desetoro ljudi. I još njih četvorica ili petorica. A onaj što je upucao decu je na slobodi. To je demokratija? Znamo mi da imate većinu u Savetu Evrope. Jedno se dogovorimo, vi radite nešto drugo. Šta mi možete? Da otkrijete moje račune u inostranstvu, nema ih, da otkrijete vile, nema ih. Problem je to da prestanete da varate Srbe i Srbiju, to je najvažniji zaključak. Još jedanput želim da zahvalim srpskom narodu koji je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, koji su silinom i snagom svoje volje pokazali da nisu šaka zobi - izjavio je predsednik.

"Glasaćemo protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope"

Mi ćemo glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope i nemojte više da nas lažete i varate - rekao je Vučić napominjući da se obraća onima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da tumače stvari onako kako hoće, a ne onako kako piše, da nas lažu i varaju.

Foto: Tanjug

Odgovori na pitanja

Predsednik je izjavio da predstavnici privremenih institucija u Prištini nisu razumeli poruku Srba poslatu na izborima na severu KiM u nedelju, kao i da misle da mogu da pribegavaju represiji.

Predsednik Srbije prokomentarisao je njihove izjave.

- Vljosa Osmani kaže - zalaganje Srbije da spreči izbore je protivno duhu poslednjih sporazuma u Briselu. Ponovo obmanjuju javnost, Brisleski sporazum je potpisan još pre 10 godina, nigde se ne spominju nikakvi izbori, izmisle to i ne čitaju to... Ali ono što piše jeste - fomiranje ZSO. Deset godina niste formirali ZSO, što je predviđeno u tačkama od jedan do šest, a tačka sedam ili osam je bila za izbore u Briselskom sporazumu. Četiri puta su Srbi učestvovali u njihovim  izborima, a oni i dalje nisu formirali ZSO. Što morate da lažete tek tako, kao što mi je Putin navodno naredio da napadnemo Sarajevo, Podgoricu, Prištinu.. lažete koliko vam je volja - kazao je Vučić.

Osvrnuo se i na izjavu Aljbina Kurtija koji je rekao da je bila slaba izlaznost zbog ucena i zastrašivanja iz Beograda i istakao da su tog istog dana i Kurti i Svečlja govorili da će popodne biti ogromna izlaznost.

- A izašlo je popodne, njih četvoro od 12 do 19, a do 12 njih devetoro. To je ta pojačana izlaznost u popodnevnim satima. Oni veze nemaju šta pričaju. A onda Svečlja kaže - novi predsednici opština neće imati problema u poslu jer će zakon da se sprovodi u celoj zemlji - naveo je Vučić.

- Zatim Svečlja kaže - na severu su poteškoće specifičnije, ali problema neće biti, svi objekti administracije Kosova su u vlasništvu države. Tačno, ali ne zna da su u vlasništvu države Srbije. Takođe, Svečlja kaže - nisu ničije vlasništvo, niti su subjekti nečijih želja i da će neki predsednici tu normalno funkcionisati. Njih nije sramotno uopšte, ne stide se procenta izašlih. Kažu - da mi smo okupatori i radujemo se tome što nas niko neće i baš takvi hoćemo da upravljamo - naveo je Vučić.

Dodao je da je Kurti česitao izabranim predsednicima i poslanicima navodeći da oni moraju da rade predano i služe bez razlike, kao i da će institucionalni sistem i javne službe moći da funkcionišu više i bolje za doboribit građane i njihova prava.

- Stvarnog dijaloga nema, sem na izmišljenim fotografijama, fotomontažama. Ja se nikada u stvarnom životu nisam rukovao sa Kurtijem. Da li sam razgovarao posle ovog juče? Obavio sam na desetine razgovora, stotine poruka razmenio sa predstavnicim međunarodne zajednice od juče - rekao je predsednik.

"Najbolja slika lažne demokratije - jednom okupaciji mora da dođe kraj"

- Ja mislim da je ovo bila najbolja slika lažne demokratije, prištinske i onih koji ih podržavaju. Ovo pokazuje kako izgleda mrak za demokratiju, kako je sve dozvoljeno ne bi li se Srbi unizili. Ali ovo je takođe pokazalo da su Srbi snažan i odgovoran narod koji štiti svoji interese. Jednom okupaciji mora da dođe kraj, ali smo mi ti koji možemo da biramo trenutak kada će da dođe kraj - naveo je Vučić.

O napadima iz BiH

Vučić je govorio i o napadima iz BiH.

- Šta sam ja rekao protiv BiH i njenog integriteta? Ništa. Koliko puta su govorili da se Srbija meša u njihove unutrašnje odnose. Oni sad traže od mene da se mešam u njihove unutrašnje odnose - kažu Vučiću zaustavi Dodika...Mislite da je moj posao da opominjen nekog šta će da govori. Ali me samo obavestite sledeći put da li da se mešam ili ne. Što se Srbije tiče i odnosa prema Bošnjacima – mi sa njima želimo najbolji mogući odnos. Hoćete - hoćete, nećete - ne morate. Možete da izmišljate o meni šta hoćete ali se pre toga dogovorite - kazao je predsednik.

Foto: Tanjug

O francusko - nemačkom planu

Predsednik je pričao i o francusko-nemačkom planu.

- Ovo lažovi se odnosilo na evropske i zapadne predstavnike. Oni su mene lagali i varali, ali ja nikada nisam prihvatio nijedan sporazum. Nemate nijednu moju izjavu da prihvatam, već da prihvatam koncept. Mi smo spremni da radimo na implemantaciji sporazuma do određenih granica. Samo da kažemo istinu. Na laganje i varanje kada sam govorio, mislio sam na zapadne predstavnike. Nadam se da će prekinuti sa tom praksom da me varaju i obmanjuju i baš zbog toga što sam to osetio sam odbio da prihvatim i potpišem. Upravo zato. Nekako sam osetio uprkos svim pretnjama i pritscima - naveo je Vučić.

O Savamali i "Beogradu na vodi"

Vučić je, odgovorajući na pitanje novinara N1, govorio i o rušenju u Savamali, kao i projektu "Beograd na vodi".

- Sa ponosom vam saopštavam - ja sam bio čovek koji je doneo odluku da se gradi „Beograd na vodi“ i bio za rušenje protivpravnih udžerica u kojima su neki pravili ekstra profit za sebe. Ja, negativno rođen, otac kriminalca, brat kiriminalca, zlikovac i zločinac, fašista..ja sam taj, a kompletni idioti su oni koji me nisu poslušali pa je trebalo da sve to sruše u po bela dana i mene pozovu da upravljam buldožerima. I da izgardimo najlepši mogući grad, koji je ponos čitave nacije. Želim svima da uživaju tamo, i mojim političkim protivnicima. Ja vam želim da nastavite da uživate tamo i kupujete stanove. To je jedan od projekata na koje sam najponosniji, promenili smo izgled i sliku Srbije. Doneli Beogradu i Srbiji ogroman novac. Nastavićemo kao i danas hrabro da se borimo za našu zemlju. Moj san je bio „Beograd na vodi“, žao mi je što je vaš san bio protivpravne udžerice, koje su služile da se preko njih bogate pojedini tajkuni - zaključio je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (312)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana