VUČIĆ NAKON SUSRETA SA RAMOM I KOVAČEVSKIM: Plodonosni razgovori o pitanjima koji se tiču pitanja "Otvorenog Balkana"

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 11:23 >> 12:59

NA JEZERU Garda nedaleko od Verone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastao se danas sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

ВУЧИЋ НАКОН СУСРЕТА СА РАМОМ И КОВАЧЕВСКИМ: Плодоносни разговори о питањима који се тичу питања Отвореног Балкана

Foto: Instagram printskrin/pink tv

Obraćanje Vučića

- Imali smo plodonosne razgovore o pitanjima koji se tiču pitanja Otvorenog Balkana. Razgovarali smo kako možemo da otklonimo sve prepreke, da omogućimo slobodnu trgovinu i protok roba usluga i kapitala. Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima što se tiče bezbednosti hrane i kako bi obezbedili pristup drugim zemljama. Razgovarali smo i o elektronskim kartama za sve ljude, da mogu da budu usaglašene. Ta mala stvar označava veliki napredak. Takođe, pričali smo i prijemu novih indetifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje među nama - rekao je Vučić.

- Ja i Edi Rama pričamo o saradnji, možda imamo nekada oprečne izjavi, ali je ekonomija osnov odnosa između dve zemlje i bitno je da se građani osećaju sigurnjim i dobro primljenim kada odu u druge zemlje - naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o oprečnim pogledima Srbije i Albanije po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji. 

Rama je istakao da je dijalog najvažnija stvar i da je prilikom susreta sa Kurtijem pre nekoliko danas istakao da Zajednica srpskih opština mora da bude garantovana 100 posto za Srbe na Kosovu. To može da bude most ka budućnosti, a ne problem, istakao je Rama. 

- Mora se ići dalje - istakao je on. 

- Sledećeg meseca ćemo imati nove sastanke u Srbiji, to će biti veoma važno - istakao je Vučić. 

Kovačevski: "Ako smo zajedno jači, uvek ćemo biti jači"

Kovačevski je zaključio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" nešto što je organsko, autentično i što je bazirano na dobroj volji i odnosima između naših zemalja. 

Benefiti koji će se pokazati u budućnosti su veliki motiv i za druge zemlje da dođu da se pridruže Otvorenom Balkanu. 

- Ako smo zajedno jači, uvek ćemo biti jači - naveo je Kovačevski. 

Rama: Trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu "Otvorenog Balkana".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvorenog Balkana izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

Održan sastanak 

Predsednik Vučić je na svom Instagram nalogu objavio fotografije susreta sa Ramom i Kovačevskim. 

Posle sastanka, trojica lidera održaće zajedničku konferenciju za novinare, a očekuje se će se glavna tema sastanka biti dosadašnji postignuti rezultati u okviru inicijative, ali i naredni planovi koji bi trebalo da olakšaju život građanima i privrednicima regiona.

Predsednik Vučić posetu Italiji nastaviće i u ponedeljak

Prethodni samit Otvorenog Balkana bio je krajem prošle godine u Beogradu i održan je u senci rata u Ukrajini i energetske krize, koja je bila najveći izazov za sve tri države. 

Ovo je prvi put da se susret lidera inicijative Otvoreni Balkan, održava van granica Zapadnog Balkana. 

Razlog je što su lideri tri zemlje doputovali u Veronu, kako bi na sajmu "VinItaly 2023", pružili podršku sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana", događaju koji je u okviru inicijative bio realizovan prošle godine u Beogradu, a biće održan i u novembru ove godine. 

Predsednik Vučić posetu Italiji nastaviće i u ponedeljak, kada je planiran obilazak našeg štanda na sajmu "VinItaly 2023", na kojem se se predstavljaju domaći proizvođači. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (276)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta