BLOK ZA OČUVANJE INTERESA SRBIJE: Formiranjem narodnog pokreta Vučić hoće da smiri "domaći hladni rat"

M.S.- S.S.R.

09. 03. 2023. u 07:00

U TRENUCIMA kada se Srbija nalazi pod pritiscima povodom rešavanja pitanja Kosova i Metohije i uvođenja sankcija Rusiji, a sa druge strane stešnjena ucenama Zapada koje bi mogle da ugroze njenu ekonomiju, predsednik Aleksandar Vučić odlučio je da krene u formiranje Narodnog pokreta za državu.

БЛОК ЗА ОЧУВАЊЕ ИНТЕРЕСА СРБИЈЕ: Формирањем народног покрета Вучић хоће да смири домаћи хладни рат

FOTO: Arhiva novosti

Ova ideja trebalo bi da se pretoči u ogranizaciju koja će predstavaljati "treći put", odnosno koja će okupljati sve one koji u jeku globalnog sudara u Ukrajini, nisu ni za Istok ni za Zapad, već prvenstveno za interese Srbije. Prema našim informacijama, ova formacija bi trebalo da okupi pojedince, stranke i pokrete nacionalno, ali i građanski orijentisane s misijom da se umiri "domaći hladni rat" koji bukti još od početka ruske operacije u Ukrajini, a koji svesrdno raspiruju strane službe, svaka sa svojim motivima.

Vučić je ranije isticao da mu je ideja da u stvaranju pokreta učestvuju i ljudi koji ne pripadaju nijednoj stranci, kao i oni koji se ne rukovode emocijama i ne kupuju poene tako što uzvikuju lažne patriotske parole. Najava novog pokreta znači i redefinisanje političke scene Srbije, verovatno i ukrupnjivanje, jer nije isključeno da se u ovu organizaciju sliju i neki od koalicionih partnera napredanjaka sa izborne liste. Vučić na ovaj način želi i da pročisti redove SNS i u novi pokret uvede stranku oslobođenu onih koji ne dele stavove državnog vrha da bi Srbija u sukobu velikih trebalo da ostane neutralna i okrenuta sebi i sopstvenim interesima.

Vučić će u narednom periodu, počevši od 11. marta, obići sve delove Srbije, razgovarati sa ljudima, objasniti im naše pozicije, kakav nam je manevarski prostor. Prva stanica za predsednika biće jug, odnosno Vranje, gde će otići u subotu kako bi se sastao građanima.

MITING U 11 SATI

PREMA nezvaničnom rasporedu, Vučić će posetiti Vladičin Han, Surdulicu, Bujanovac, Bosilegrad i Trgovište, a centralni događaj je miting u Vranju koji je zakazan za 11 sati u Hali sportova.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić i potpredsednik Dragan Stevanović, već su bili prethodnica, pošto su u prostorijama naprednjaka u Vranju održali sastanak sa predstavnicima lokalnih odbora.

J. S.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković formiranje novog pokreta vidi kao pokušaj da se kadrovski nadogradi politika SNS i ukoliko bi se institucinalizovao u zasebni politički subjekt, Vučić bi verovatno sa sobom poveo najbolje iz tabora naprednjaka:

- Druga mogućnost je da fuzioniše stranke koje su nastupale u koaliciji sa SNS ili da to bude asocijacija pojedinačnih stranaka koju spremaju za neki izborni nastup, da se uhvati zalet za neki novi izborni ciklus. Svakako, ovo je jedna redefinicija političke scene gde jedan od lidera najjače stranke formira inicijativu za neki novi politički subjekt. Ukoliko bude došlo do novih izbora, pokret će nametnuti i fuzionisanje partija sa malim razlikama, a formiranje pokreta može da bude lekovito i da racionalizuje političku scenu.

VRAĆA SE CENZUS OD PET ODSTO?

PREMA rečima Dejana Vuka Stankovića, verovatno će doći do vraćanja cenzusa na pet odsto. Ovaj prag je postojao do 2020. godine, a onda je ukinut i smanjen na tri procenta, pred izbore koje je bojkotovao jedan deo opozicije. To je dovelo do toga da je veliki broj partija relativno lako ušao u parlament, a mnogi su iskoristili priliku da se udruže u koalicije i tako preskoče "prag".     

Dejan S. Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije istakao je za "Novosti" da ta inicijativa nije od juče, da ju je predsednik već pominjao, ali da je sada došlo vreme za implementaciju.

- Pokret je način da se odgovori izazovima koji nisu samo pitanje Srbije i regiona, nego i šire. Novi svetski procesi zahtevaju jedinstvo i slogu. U takvom vremenu, odbrana državnih i nacionalnih interesa je pitanje broj jedan, a partijski i pojedinačni interesi gube smisao - naveo je Miletić.

On smatra da je Vučić, kao najbolje informisan čovek u Srbiji, procenio da je sada trenutak da se osnuje taj široki front i da se dobije podrška od naroda koji najbolje i razume koliko je bitno da se očuvaju državni interesi:

- U tom smislu inicijativa za formiranje pokreta je sazrela. Videćemo kako će se to odraziti na političku scenu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (72)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri