ZAPAD REŽIRA RAT U UKRAJINI KAO NEKAD NA KiM: Fabio Mini, nekadašnji komandant Kfora na Kosovu i Metohiji

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

27. 02. 2023. u 12:36

JUČE Srbija, danas Ukrajina. Masovne grobnice 1999. godine koje je aranžirao NATO na Kosovu, masakr civila u bolnici i pozorištu u Marijupolju 2022. godi­ne.

ЗАПАД РЕЖИРА РАТ У УКРАЈИНИ КАО НЕКАД НА КиМ: Фабио Мини, некадашњи командант Кфора на Косову и Метохији

Foto M. Ostojić

Sve je to, dakle, već viđeno i izrežirano po scenariju zapadne vojne Alijanse.

O "podudarnostima" iz­među Kosova i Metohije ne­kad, i Ukrajine sad, godinu dana od početka specijalne vojne operacije Rusije, za "Novosti", govori general Fabio Mini, komandant Kfora na KiM od 2002. do 2003. godine i pojašnjava:

- Zavijaju sirene, 9. marta bombardovana je bolnica gde se nalazi po­rodilište u Marijupolju, Zelenski tvrdi da se desio "masakr trudnica i novo­rođenčadi". Reč je o mon­taži, tvrdi ruski šef di­plomatije Sergej Lavrov. Odmah potom, u momentu kada Lavrov treba da se susretne sa ukrajinskim kolegom u Turskoj radi pregovora, bombardovano je pozorište u Marijupo­lju gde je bilo sklonište za civile. Kijev saopšta­va da su to uradili Rusi, Moskva da je to podvala neonacista iz ukrajinske brigade Azov. Rezultat - mirovnih pregovora nema, rat se nastavlja. Slične stvari dešavale su se i pre nego što je NATO bombardovao Srbiju, već dogovoreni susreti otka­zivani su zbog "strašnih zločina" koji su "iznena­da" otkrivani.

Foto M. Ostojić

Vi mislite da se može reći kako se neki događaji u Ukrajini "režiraju" sa namerom?

- Istina će se saznati na kraju rata i u zavisnosti od toga ko će u njemu pobe­diti. U međuvremenu, Za­pad nastavlja sa doturanjem još efikasnijeg oružja Ukrajini, mir nikako nije na vidiku. Slične stvari dešavale su se i na Koso­vu 1999. u momentu kada je situacija na terenu išla u prilog Srbiji. Međutim, Srbija dopušta da dođe jedna misija OEBS, dolazi njih desetak, a šef misije je američki ambasador Vi­lijem Voker, kojeg infor­miše "Vinel korporejšn". Pre razgovora "o miru" iz­među NATO i Srbije, srp­ska policija organizovala je dolazak grupe novinara koji su hteli da se upozna­ju sa antiterorističkim operacijama. Sastanak je bio u Račku, stižu novi­nari i "slučajno" u jami nalaze pedesetak tela obu­čenih u civilna odela! Vo­ker žuri da saopšti kako je reč o masakru koji su počinili Srbi, govori o "stotinama nedužnih žr­tava među kojima su žene i deca poklani u masovnoj egzekuciji", grmi demo­kratija državnog sekreta­ra SAD Medlin Olbrajt. Odmah se otkazuje dogo­voren razgovor u Parizu, a brzo potom uslediće i bombardovanje vaše zemlje.

Da li mislite da albanski narod na KiM podržava poteze rukovodstva u Prištini prema Srbima?

- Albanska popula­cija sve je kompaktnija u mržnji prema Srbima, Ro­mima i drugim manjinama. I gotovo jedinstvena u sla­vljenju otpora i patriota. Bilo je ne više od 2.000 boraca koje je "usvojio" NATO, ali posle bombar­dovanja je "ubačeno" osta­lih 23.000. Oko 600.000 Albanca, od ukupno mi­lion stanovnika, bilo je evakuisano kako bi bilo omogućeno bombardovanje, ne udaljavajući se više od dvadesetak kilometara od granice Makedonije i Al­banije. Na Kosovo će se po­sle vratiti mnogi, deo je rasejan po čitavom svetu, ili ostaju u zemljama koje su ih ugostile.

A Srbi koji žive u enklavama, ali i u Severnoj Mitrovici izloženi su gde god da krenu nasrtajima, pucanju, žive u strahu?

- Oko 200.000 Srba pobe­glo je od rata ili osvete. Njihove kuće su zapaljene, okupirane, fabrike raz­rušene, poljoprivredna dobra napuštena, u nekim delovima KiM ono malo što je opstalo zaštićeno je vojnim snagama. Sećate se, grčki bataljon štitio je baku u Južnoj Mitrovi­ci i pratio je da kupi hleb, a unuku u školu sa druge strane mosta.

Italijanski vojnici više od 23 godine štite četiri sveštenika u manastiru Dečani. Pre 20 go­dina dve monahinje su bile onemogu­ćavane da gaje ku­pus u selu Drenica. Niko ih nije štitio.

Da li naoružanje koje je obećano Kijevu može da promeni momentum u konfliktu Rusije i Ukrajine?

- Ono američko kao i evropsko, posebno nemač­ko oružje, mogu da daju ra­zliku u kvalitetu napada i odbrane u Ukrajini, ali sumnjam da će biti dovolj­nih količina za preokret. Ruske oružane snage, po tradiciji, imaju veliki broj oklopnog oružja. Ako bi se nabavka sa Zapada li­mitirala na 10 do 15 ten­kova po jednoj zemlji, to ne bi bilo dovoljno ni za di­rektni frontalni sukob, niti za jednu odbrambenu borbu, jer bi u svakom slu­čaju trebalo da budu podr­žani od vazdušnih snaga i artiljerije.

UMORNI OD KORUPCIJE

DA li se nešto promenilo u propagandi od početka ratnih sukoba?

- Ima naznaka da Zapad i Amerika postaju umorni. Šef CIA već je opomenuo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da od av­gusta američka podrška može početi da se smanjuje. Približavaju se izbori, predsednik SAD Džozef Bajden pokušaće da osvoji drugi mandat. I Ukrajinci postaju umorni od korupcije. U Ukrajini je u toku kampanja koja promoviše potkazivanje. Ukrajinci prijavljuju susede i sopstvene šefove sa bogatstvom koje se ne može opravdati platama. I Vlada ohrabruje tu kampanju u nadi da se bes naroda neće okrenuti protiv nje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada