MAKRON, ŠOLC I ĐORĐA MELONI PISALI VUČIĆU

Novosti online

25. 02. 2023. u 19:27

U Predsednistvo Republike Srbije danas je stiglo pismo koje su zajedno potpisali predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i predsednica Saveta ministara Republike Italije Đorđa Meloni, saznaje Tanjug u Predsedništvu.

МАКРОН, ШОЛЦ И ЂОРЂА МЕЛОНИ ПИСАЛИ ВУЧИЋУ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oni su uputili pismo predsedniku Aleksandru Vučiću uoči sastanka u Briselu 27. februara.

Pres služba Evropske unije saopštila je ranije da će sastanak visokog predstavnika Miroslava Lajčaka sa predstavnicima dve strane početi u 15 časova. Najpre će sa Vučićem i Kurtijem razgovarati pojedinačno, a onda će uslediti zajednički sastanak. Na kraju radnog dana planirana je izjava za medije visokog predstavnika Žozepa Borelja.

Posrednik EU Miroslav Lajčak bio je poslednji put u Prištini i Beogradu 6. februara.  U javnosti se pojavila nezvanična verzija plana gde se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim institucijama, da Beograd i Priština treba da razmene misije, priznaju diplome i pasoše...

Kako su "Novosti" ranije pisale, kakvu god da strategiju Brisel i Vašington spremaju za sastanak u sedištu Evropske unije u ponedeljak, delegacija Beograda, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, za pregovarački sto sešće sa dobro poznatim "crvenim linijama": Srbija neće priznati nezavisnost tzv. Kosova niti "aminovati" članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama.

Ne menja se ni naša pozicija da Zajednica srpskih opština mora biti prethodno pitanje, odnosno da se mora formirati pre nego što se uđe u detalje evropskog plana za KiM, zasnovanom na Šolc-Makronovom predlogu. A prema izjavama koje uoči sastanka u Briselu stižu od evropskih i američkih zvaničnika upravo ovo može biti zamka koja se sprema za Srbiju - da se ZSO i evropski plan nametnu u istom "paketu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će uvek ići da priča, ali "sa Kurtijem nema nikakvih razgovora".

- Kurti pominje Slobodana Miloševića i zaostao je u tom vremenu. Biće naravno reči o ZSO zato što ću ja o tome da govorim, a moraće da govore i evropski predstavnici, a što se njega tiče, on to nikada ne bi formirao. Kurti će da ide sa varijantom: "Da, ja prihvatam sve, ali prvo Srbija nas da prizna, a mi ćemo odmah da formiramo ZSO". Nagledao sam se Kurtijevih trikova i taktika bezbroj puta, tako da ne može da me iznenadi. Nije mi teško da procenim s čim će da izađu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (234)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)