HOĆE ZSO I PLAN EU U ISTOM PAKETU? Uoči sastanka Vučića i Kurtija u Briselu Priština i Zapad utvrđuju strategiju

D. MILINKOVIĆ

25. 02. 2023. u 07:42

KAKVU god da strategiju Brisel i Vašington spremaju za sastanak u sedištu Evropske unije u ponedeljak, delegacija Beograda, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, za pregovarački sto sešće sa dobro poznatim "crvenim linijama": Srbija neće priznati nezavisnost Kosova niti "aminovati" članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama.

ХОЋЕ ЗСО И ПЛАН ЕУ У ИСТОМ ПАКЕТУ? Уочи састанка Вучића и Куртија у Бриселу Приштина и Запад утврђују стратегију

Foto: D. Milovanović

Ne menja se ni naša pozicija da Zajednica srpskih opština mora biti prethodno pitanje, odnosno da se mora formirati pre nego što se uđe u detalje evropskog plana za KiM, zasnovanom na Šolc-Makronovom predlogu. A prema izjavama koje uoči sastanka u Briselu stižu od evropskih i američkih zvaničnika upravo ovo može biti zamka koja se sprema za Srbiju - da se ZSO i evropski plan nametnu u istom "paketu".

U ovom pravcu i juče su se oglašavali zvaničnici EU, pa je tako neimenovani visoki briselski diplomata za Tanjug rekao da ako Beograd i Priština prihvate evropski predlog za normalizaciju odnosa tokom razgovora u ponedeljak, to će značiti da se automatski prihvata i stvaranje ZSO. On je rekao i da o sadržaju predloga neće biti reči na sastanku, već samo o njegovoj primeni, koja se zasebno tretira u aneksu. Ta primena bi trajala više meseci, a bila bi pod monitoringom EU koja će da uspostavi mehanizam za sprovođenje.

I u Vašingtonu očekuju konstruktivnost Vučića i Kurtija povodom evropskog plana. Iz Stejt departmenta su poručili da je važno da Beograd i Prištinaiskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona:

- Napredak ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kroz dijalog, uz posredovanje EU i dalje je veoma važan za regionalnu i evropsku stabilnost u trenutku kada se suočavamo sa agresijom Rusije u Ukrajini i krizama širom Evrope koje je izazvala Putinova brutalna, neopravdana invazija. Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznavanje. Stejt department ističe i da SAD snažno ohrabruju Srbe na KiM da se vrate u prištinske institucije što je pre moguće kako bi bezbednost i stabilnost za sve građane bile poboljšane. Kada je reč o formiranju ZSO, navode da Kosovo i Srbija treba da primene sporazume koje su potpisali kroz proces dijaloga. 

Za sada je nepoznanica da li će posrednici u dijalogu od Vučića i premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija tražiti da parafiraju neki konkretan papir, verovatno u vidu zajedničke izjave, ili će se ići na opciju da se nakon sastanka, kako je rekao specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, "zvanično i javno izjasne da prihvataju evropski plan".

Povodom pojedinih spekulacija da je dokument u Briselu već spreman za Vučićev potpis 27. februara, ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da "10 godina sluša kako će Vučić da izda Kosovo":

- Niti je to uradio niti će to da uradi. Predsednik je jasno i pre nekoliko dana podvukao da ostaju crvene linije - da nema priznanja nezavisnosti Kosova, da nema stolice u UN za Kosovo. Mi treba da razgovaramo i tražimo kompromisno rešenje, a to ne znači da kapituliramo. Treba da živimo i racionalno sagledamo šta je ono što mi možemo da dobijemo iz svega, a da ne budemo izolovano ostrvo ili poligon za kažnjavanje, jer ne mogu da kazne neke druge, pa bi im Srbija bila idealna meta.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da veruje da će ZSO biti tema razgovora u Briselu u ponedeljak, jer će za stolom biti Vučić, koji će to snažno braniti i insistirati na tome kao obavezu koju je Priština prihvatila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (632)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a