MINISTARSTVO ZA RAD POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SOCIJALNE PRAVDE: Ostvarenje ljudskih prava u Srbiji na najvišem nivou

Novosti online

20. 02. 2023. u 19:58

SRBIJA ulaže značajne napore u svim društvenim oblastima, kako bi svi građani imali jednake mogućnosti i šanse za pristojan i kvalitetan život, kažu povodom Međunarodnog dana socijalne pravde u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja .

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СОЦИЈАЛНЕ ПРАВДЕ: Остварење људских права у Србији на највишем нивоу

Foto: Tanjug

Ostvarenje ljudskih prava na njihovom najvišem nivou i izgradnja društvene zajednice u kojoj je princip inkluzivnosti i međusobnog poštovanja, zajednom sa borbom protiv svih oblika diskriminacije, osnovni je preduslov ostvarenja socijalne pravde u svakoj državi.

Ministarstvo kontinuirano radi na obezbeđivanju socijalne sigurnosti, pružanju podrške ranjivim grupama za uključivanje u društvene tokove i smanjivanju siromaštva. U 2023. godini Ministarstvo je izdvojilo za socijalnu zaštitu više od 43,6 milijardi dinara, koje su usmerene na novčanu socijalnu pomoć, pomoć i negu drugog lica, hraniteljstvo, kao i za rad i podršku ustanova u kojima su smeštene najosetljivije grupe građana kojima je potrebna posebna nega i pomoć. Za dečiju socijalnu zaštitu je u 2023. godini izdvojeno 87 milijardi dinara, što je povećanje od sedam milijardi dinara u odnosu na 2022.

Za unapređenje položaja i brigu osoba sa invaliditetom, u ovoj godini ministarstvo je ukupno izdvojilo milijardu i 93 miliona dinara. Od tog iznosa, 625 miliona dinara je namenjeno za podršku u radu preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom. U Srbiji danas postoji 61 privredno društvo, koja zapošljavaju 1.074 osoba sa invaliditetom, od toga 45,27 procenata su žene.

U novembru 2022. počela je i primena Zakona o socijalnom preduzetništvu koji će značajno unaprediti položaj teže zapošljivih nezaposlenih lica, kao što su stariji od 50 godina, žrtve porodičnog nasilja, Romi, žene sa sela, mladi do 30 godina itd.

Zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvo sprovodi mere aktivne politike zapošljavanja u koje će biti uključeno 21.205 nezaposlenih (od kojih je 2.285 osoba sa invaliditetom), a za čije je sprovođenje izdvojeno 6 milijardi i 850 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)