PLAN OD 10 TAČAKA ZA ODBRANU SRBIJE: Predsednik Vučić predstavio odgovor naše zemlje na pritiske oko KiM

D. M.

03. 02. 2023. u 07:00

AKO dođe do pitanja Kosovo u UN ili ne, a videćemo hoće li doći, za mene, kao predsednika Srbije, Ustav je Sveto pismo, kapitulacija i predaja nisu opcija i znam šta ću da učinim. Između ostanka na vlasti u mandatu koji mi je Ustavom zagrantovan - koji ne možete da skratite, smanjite i promenite - znam šta mi je činiti. Jer, ne postoji izbor Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije i izabraću Srbiju, a Vučić nije važan.

ПЛАН ОД 10 ТАЧАКА ЗА ОДБРАНУ СРБИЈЕ: Председник Вучић представио одговор наше земље на притиске око КиМ

Foto: Zoran Jovanovic

Ovu snažnu poruku uputio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji. On je ukazao da se nalazimo u teškom i veoma delikatnom trenutku, da s jedne strane moramo da pomažemo našem narodu na KiM, sa druge da izbegnemo osudu i kažnjavanje, a sa treće da vodimo računa o našim vitalnim interesima.

Vučić je predstavio politiku Srbije za KiM u 10 tačaka:

1. SAČUVATI MIR I STABILNOST

- Moramo da se uzdržimo i ne odgovaramo na provokacije, osim ako životi i imovina ne budu bili ugroženi, kao što su bili 2004, kada su naši veliki heroji, razume se - herojski ćutali. Govorim o tadašnjim vlastima. Mir i stabilnost nisu parola, to vraća i donosi život u Srbiju i omogućava nam da sačuvamo opstanak našeg naroda.

2. FORMIRANjE ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA

- ZSO mora da bude pravni i fizički okvir za prava našeg naroda i političko organizovanje na KiM za svaku vrstu podrške Republike Srbije, koju više niko i nikada ne može da spreči, da ne razimišlja da li će neko da nam ukine platni promet i zabrani lekove, hranu i novine.

3. BEZBEDNOST ZA SRBE NA KiM

- Moramo činiti sve da Srbi na KiM budu bezbedni, pošto bi oni prvi stradali, a ne oni koji se busaju po kafanama. Zbog toga se borimo za mir. Bezbednost za Srbe je i deo tačke mir i stabilnost, deo i tačke o ZSO, bezbednost za Srbe znači da niko ne brine da će mu dete, kada ga pošalje u školu, biti napadnuto jer nosi srpsko ime i prezime.

4. BOLjI ŽIVOT ZA NAŠ NAROD

- Bezbednost je preduslov da možemo da se bavimo i drugim pitanjima i boljim životom za naš narod na KiM. To podrazumeva i direktan novac koji dajemo za naš narod. Zato je potrebno da nastavimo sa insistiranjem i u onome što nam se ne dopada, ali donosiće dobro i za nas. Zato nismo prekidali razgovore.

5. RAZGOVORI I O NAJLOŠIJIM PAPIRIMA

- Srbija će da pregovara i razgovara o svim ključnim pitanjima važnim za saradnju Srba i Albanaca, i o najlošijim papirima, jer nemamo pravo da ponovimo greške iz prošlosti. Nametnuli su nam Rambuje, prihvatili smo i gurnuli Srbiju u provaliju. Kada je Kosovo trebalo da nam bude samo demokratsko pitanje 2006. i 2007. godine, Kosovo je postalo nezavisno. Onda smo tražili prebacivanje pregovora iz UN u EU i postavili čuveno pitanje Međunarodnom sudu pravde.

6. OČUVANjE VITALNIH DRŽAVNIH INTERESA

- Nastavićemo da čuvamo svoju vojnu neutralnost. Očuvanje našeg samostalnog i nezavisnog odlučivanja. Da ne idemo po mišljenje ni u Vašington, ni u Moskvu ni u Brisel. Poštovanje Ustava Republike Srbije.

7. NASTAVAK EVROPSKOG PUTA

- Naš životni interes je da ostanemo na evropskom putu. Manje od 43 odsto ljudi je za ulazak u EU, ali to me neće naterati da kažem da je to loša politika za Srbiju. Evropski put znači i investicije i standard za Srbiju, i plate i penzije. Taj put nam je potreban i zbog toga što danas živimo u drugačijoj realnosti, okruženi smo zemljama u NATO ili je NATO u njima, na KiM je NATO.

8. RAZVOJ ZDRAVSTVA, ENERGETIKE, VOJSKE

- Veoma su bitni zdravstvo, energetika, hrana, ali i vojska. Nedostatak hrane je nosilac inflacije i na tome mora da se radi. Imamo rekordne količine gasa, kako u Srbiji tako i u Mađarskoj, akumulacija je veća od 5.000 kilovat- sati. Takođe, vojska mora da bude snažnija jer je ona ta koja je sačuvala naš narod na KiM. Potreban nam je razvoj zdravstva da ulažemo u inovativne lekove i bolnice.

9. BORBA ZA INVESTICIJE

- Srbija je rekorder po investicijama. Pri odluci da nastavimo razgovore o KiM, a ništa nisam potpisao, nema nigde parafa - rukovodio sam se time da su nam potrebna ulaganja, fabrike, tehnološki parkovi, da mlade zadržimo ovde. U suprotnom, bili bismo potpuno izlovani, niko sa nama ne bi razgovarao, niko na nas ne bi gledao kao na saveznika zbog rata u Ukrajini i zbog toga što Srbija nije uvodila sankcije Rusiji.

10. PROGRAM SRBIJA 2025.

- Uprkos krizama i ratu u Ukrajini, prosečne plate će 2025. preći 1.000 evra, čime izlazimo iz reda siromašnih i stižemo neke zemlje EU. To će nam vraćati ljude.

Vučić je naglasio da će, svakako, o planu za KiM odlučivati Skupština, da nikada nije bežao od odgovornosti i da želi građanima da predoči sve što predstoji i sa čim se suočavamo. Izneo je hronologiju događaja u vezi sa KiM u poslednjih nekoliko meseci - od prve verzije francusko-nemačkog plana prošlog septembra, preko izmenjenog teksta koji je u decembru prihvatilo i pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, do dolaska zapadne "kvinte" 20. januara:

- Predlog je prošao na brzinu, prihvatilo ga je svih 27 država EU i time je postao novi evropski okvir za pregovore. Onda u Beograd dolazi petorka, predstavnici najmoćnijih zapadnih zemalja koji su nam rekli da se nadaju da razumem i da su oni odlučni da reše probleme, ali da neće da dozvole novu eskalaciju i probleme na Balkanu. U tri rečenice su saopštili da ćemo se, ukoliko se ne prihvati rad na inicijativi i implementaciji, suočiti sa: pod jedan - zaustavljanjem pregovora sa EU, pod dva - sa prekidom dolaska investicija i povlačenjem svih investicija, i pod tri - sa drugim sveobuhvatnim merama koje moraju da pokažu kako prolaze oni koji se ne usklađuju sa EU - precizirao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne može da iznese sve iz nemačko-francuskog predloga za KiM, jer on nije zvanični dokument, već "non-pejper", ali i naglasio da je 90 odsto onoga što je izašlo u javnost o tom papiru tačno:

- Opasna je tačka 4. stav drugi, gde se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. Međutim, važnije čak i od samog plana je da se razgovara o okolnostima, političkom okviru u kojem se sve dešava, jer prisustvujemo nekoj vrsti trećeg svetskog rata, koji će biti sve gori i teži. Mi smo jedna od retkih zemalja koja samostalno donosi odluke, više od većih, razvijenijih i bogatijih zemalja. Ponosan sam na to.

PRIŠTINA HOĆE DA NAS UVUČE U SUKOB

PREDSEDNIK je naveo da Priština ne želi da formira ZSO, iako je to predviđeno Briselskim sporazumom još 2013, već samo da izazove ratni sukob i Srbiju uvuče u sukobe sa NATO i celim svetom:

- Hoće da sebe predstave kao žrtvu i "balkanskog Zelenskog" i nas kao agresora, kao nekoga ko je ugrozio, gle licemerja, "teritorijalni integritet suverene i nezavisne države Kosovo". U tome je suština cele igre i zato su počela hapšenja Srba, progoni, izazivanje kriza...

GLAS SA BARIKADA

SRBI kada su podigli barikade na severu KiM krajem prošle godine, trudili su se i vodili ih disciplinovano i organizovano, kako bi se njihov glas čuo. Ali, tada ih je čuo samo jedan mali deo zapadnog sveta i to za nijansu više oni preko okeana nego iz Evrope. Srbija u barikadama nije učestvovala, ali je bila uz svoj narod - rekao je Vučić, i naglasio da su mu najteži sastanci bili u Raški, jer su Srbi bili odlučni da se ne sklanjaju sa barikada, a on ih je molio da to učine kako bi se sačuvali životi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (183)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)