MOĆNI RADE ŠTA IM JE VOLJA: Vučić "Melijskim dijalogom" objasnio trenutni odnos sila u svetu

Novosti online/M.Stevanović

02. 02. 2023. u 11:10

SLIKOVITO objašnjavajući trenutni odnos sila u svetu i poziciju naše zemlje, predsednik Vučić je citirao Melijski dijalog Tukidida o Meljanima koji su bili pred ultimatumom Atine.

МОЋНИ РАДЕ ШТА ИМ ЈЕ ВОЉА: Вучић Мелијским дијалогом објаснио тренутни однос сила у свету

Foto: N.S.

U pitanju je zamišljena razmena dijaloga između gigantskog Delskog saveza koje je predvodila Atina i stanovnika Mela, malog ostrva Milos. Pred njima je bio ultimatum - ili prihvatanje stanja na terenu, kako se danas kaže. 

Meljani su u sukobu Atine i Sparte želeli da ostanu neutralni, i nastave svoju tradiciju neutralnosti i samostalnosti. Atinjani su bili svesni svoje snage u odnosu na malo ostrvo, ali i njihovih tradicionalnih veza sa Spartom, nisu hteli to da dopuste, kako druge državice ne bi mogle da vode istu politiku i misle da mogu da se suprotstavljaju velikoj Atini. 

Atinjani su bili svesni da svoje argumente Meljanima zasnivaju na bilo čemu, osim pravu jačega. 

- Pravo je pitanje samo jednakih u sili, dok moćni rade šta im je volja, a slabi trpe ono što moraju - citirao je predsednik Vučić. 

Meljani su odbili ultimatum, ponosni i uzdajući se u božansku pravdu, Atina je ubila sve muškarce. Atina je kasnije izgubila rat, ali Meljani se više nikada nisu oporavili. 

To je naša večna dilema - prikloniti se onome koji je jači, ili se uvek po svaku cenu suprotstavljati. I, kako kaže predsednik, danas to možemo videti iz suprotstavljenih stavova u našem javnom mnjenju. 

- Iz dve peticije koje su potpisivane a koje su isključive. Jedna "neprihvatanje bilo kakvih razgovora i bilo čega", a druga "prihvatanje i svega i svačega, jer ono što je poraz Srbije, u stvari je pobeda Srbije". 

Kaže da će on izvesti drugačiji zaključak u odnosu i na jedne i na druge. 

Kaže da je važno da upozna narod kako smo došli u ovu situaciju. 

Predsednik je poslanike upoznao sa sadržajem Izveštaja koji su poslanici dobili.

Podsetio je na sve pritiske koje su Srbi u poslednjem periodu, od izbijanja rata u Ukrajini, pretrpeli na Kosovu i Metohiji u okviru političke ofanzive u savezu sa svojim zapadnim prijateljima - od nemogućnosti da učestvuju na izborima do napada na naš narod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (84)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri