NACRT IZVEŠTAJA EP O KOSOVU: Fon Kramonova gura Prištinu u EU, Savet Evrope i NATO

Novosti online

31. 01. 2023. u 14:53

EVROPSKI parlament objavio je nacrt izveštaja o Kosovu u kome se, između ostalog, pozdravlja prijava Prištine za članstvo lažne države u Evropskoj uniji i dogovor o viznoj liberalizaciji za njegove građane i pozivaju zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosovo da to učine.

НАЦРТ ИЗВЕШТАЈА ЕП О КОСОВУ: Фон Крамонова гура Приштину у ЕУ, Савет Европе и НАТО

Foto Tanjug

U Izveštaju se ističe značaj pregovora Beograda i Prištine za dalje evropske integracije Srbije i tzv. Kosova i pozivaju obe strane da se angažuju u tom dijalogu, kako bi se postigao sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju i u skladu sa međunarodnim pravom.

Izveštaj poziva na punu implementaciju svih dosadašnjih dogovora, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U izveštaju koji potpisuje izvestilac za Kosovo, poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, pohvaljeno je usklađivanje tzv. Kosova sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a posebno oštra osuda ruskog napada na Ukrajinu i uvođenje sankcija Rusiji i Belorusiji.

Izražena je i podrška prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope i NATO.

Nacrt izveštaja o tzv. Kosovu prvo će biti predstavljen na Odboru za spoljne poslove, nakon čega teče rok od dve nedelje za eventualne amandmane. Nakon dogovora o tekstu amandmana u okviru poslaničkih grupa, usaglašeni tekst Izveštaja ponovo će se naći pred nadležnim odborom, kako bi nakon toga, u formi rezolucije, bio u upućen u Evropski parlament na glasanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)