ZA TRI NEDELJE SRBI 10 PUTA BILI META: Kurtijevi jurišnici nastavljaju progon našeg naroda u južnoj pokrajini

M. St.

25. 01. 2023. u 09:00

RANjAVANjE jedanaestogodišnjeg dečaka i njegovog rođaka na Badnji dan, napad na mladića na Božić, pa pucnjava na automobil u kojem je ranjen jedan Srbin - samo su neki od 10 etničkih motivisanih napada na Kosovu i Metohiji koji su se dogodili za prvih 24 dana ove godine.

ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ СРБИ 10 ПУТА БИЛИ МЕТА: Куртијеви јуришници настављају прогон нашег народа у јужној покрајини

Foto D. Milovanović

Ovo maltretiranje našeg naroda, među koji se svakodnevno unosi strah, sračunato je i kako bi se fokus javnosti pomerio sa obaveza koje Priština treba da ispuni, a uporno ih izbegava.

U poslednjem u nizu napada, pripadnici ROSU, kod tzv. Bistričkog mosta pucali su na automobil u kome su se nalazila dva Srbina, Dušan S. i Miljan Delević, koji je i pogođen metkom. Kako je i saopštila Kancelarija za KiM, Kurtijevi specijalci nemaju šta da traže na severu KiM, kao i na punktu sa kog su pucali, koji je bespravno podignut, a sa kog svakodnevno maltretiraju srpski narod.

Foto Tanjug

Dobro uvežbana praksa napada na naš narod na verske praznike otpočela je i s prvim danima 2023. godine, kada su na Badnji dan ranjeni Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) u Gotovuši kod Štrpca dok su nosili badnjak. Stefan je tom prilikom zadobio povrede u predelu ramena, a Miloš prostrelnu ranu ruke. Sutradan, na Božić, grupa Albanaca pretukla je Stefana Tomića (18) iz Klokota dok se vraćao iz crkve sa liturgije i on je zadobio povrede oka, ruke, abdomena i nogu. Pre tri dana, Lazara Milutinovića (15) pretukla su četvorica Albanaca u Suvom Dolu. U kalendar maltretiranja srpskog naroda na KiM upisano je i zadržavanje sanitetskog vozila sa KM tablicama, u kome se nalazio pacijent Vasilije Tomašević, na Jarinju, od strane kosovske policije, koga su nakon intervencije u Beogradu prevozili u Kosovsku Mitrovicu.

Foto Ilustracija V. N.

Prema podacima Kancelarije za KiM, u prošloj godini, u kojoj je zabeleženo čak 128 napada na naš narod na KiM, porodici Petrović u Velikoj Hoči Kurtijevi specijalci zaplenili su 42.000 litara vina. Krajem 2022. na spisku albanskih provokacija dodato je postavljanje zastave terorističke OVK i Albanije u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok je u nekoliko dana razmaka, kosovska policija sa specijalcima ROSU pod punim naoružanjem upala u nekoliko sela i opštinu Štrpce i uz upotrebu sile uhapsila 10 osoba srpske nacionalnosti zbog navodne korupcije i blokirala rad opštine i normalno funkcionisanje grada.

Kurtijevi specijalci mecima su uništili Delevićevo vozilo, Foto Novosti

Pripadnici kosovske policije maltretirali su, između ostalog, i porodice Mihajlović i Džaklić, u čije domove su upali i pretresali ih više sati. U decembru su vandali nasrnuli i na pravoslavno groblje u Kišnici, kada je polomljeno osam nadgrobnih ploča.

ZABRANILI I ULAZAK PATRIJARHU

KRAJEM prošle godine patrijarhu srpskom Porfiriju zabranjen je ulazak na Kosovo i Metohiju, a on je posle kraćeg zadržavanja vraćen sa administrativnog prelaza Merdare. Prištinske vlasti zatražile su od poglavara SPC da osudi barikade koje su Srbi tada postavili u znak protesta zbog hapšenja naših sunarodnika, kako bi mu odobrili ulazak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima