OTIMAJU ZEMLJU U LEPOSAVIĆU DA PODIŽU VOJNE BAZE: Odluka prištinskih institucija o eksproprijaciji izazvala revolt

D. Z. / S. S. R.

18. 01. 2023. u 07:00

ODLUKA privremenih institucija u Prištini da se uradi eksproprijacija imovine u selu Dren i Lešak, u opštini Leposavić, a radi "realizacije infrastrukturnih projekata od javnog interesa" unela je dodatan strah među naše stanovništvo u južnoj pokrajini.

ОТИМАЈУ ЗЕМЉУ У ЛЕПОСАВИЋУ ДА ПОДИЖУ ВОЈНЕ БАЗЕ: Одлука приштинских институција о експропријацији изазвала револт

Foto Tanjug

Iza ovog dokumenta, kako sumnjaju, krije se opasan plan gradnje baza za pripadnike tzv. kosovskih bezbednosnih snaga.

O najnovijim potezima otimanja srpske imovine premijera lažne države Aljbina Kurtija i njegove vlade, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obavestio je Miroslava Lajčaka, posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine, kao i međunarodnu zajednicu:

- Dobro znamo da je prošli put eksproprijacija vodila izgradnji nelegalnih baza. Kurti opet izaziva krize jednostranim potezima, na štetu srpskog naroda.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić kaže, za "Novosti", da Kurtijeva vlada nastavlja sa eksproprijacijom zemljišta na severu KiM, bez saglasnosti stanovništva i lokalnih vlasti.

- I dalje je nejasno o kakvim katastarskim nepokretnostima i parcelama na području sela Dren i Lešak je reč, jer su atari ove dve katastarske opštine veliki. Radi se o još jednom jednostranom potezu Prištine koji znači mešanje u unutrašnji život stanovništva i ne doprinosi stvaranju mirnog i bezbednog okruženja. Iako je srpski narod koji živi u ove četiri opštine pokazao da je za suživot i mir sa komšijama Albancima, očigledno je da to oni koji predstavljaju vlast u Prištini ne razumeju - istakao je Todić, i dodao da se od međunarodne zajednice očekuje da reaguje i spreči poteze Prištine.

Foto: Novosti

Na naše pitanje da li se odluka kosovskih vlasti odnosi za navodne potrebe kosovske policije, on je odgovario:

- Sasvim je sigurno da neće da grade fabrike.

Srpska lista zahteva od međunarodnih predstavnika na KiM da ne dozvole sprovođenje odluke privremenih prištinskih institucija o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću, čime bi, kako su istakli, bio ugrožen krhki mir na severu KiM.

JURIŠ NA HEKTARE PO ZUBINOM POTOKU

U ZUBINOM Potoku prošle godine je počela izgradnja baze tzv. kosovske policije. Pored toga, iz Prištine su tražili da se uradi i dodatna eksproprijacija u okolini sela Gornji Jasenovik (16 hektara), 25 ari u selu Padine, 11 ari u zaseoku Jeremići, nadomak Brnjaka, kao i 11,5 hektara privatne zemlje u selu Banje u blizini punkta Brnjak, na kojima najverovatnije planiraju izgradnju novih baza ili dodatne infrastrukture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!