ZA TRI NEDELJE SRBI 10 PUTA BILI META: Kurtijevi jurišnici nastavljaju progon našeg naroda u južnoj pokrajini

M. St.

25. 01. 2023. u 09:00

RANjAVANjE jedanaestogodišnjeg dečaka i njegovog rođaka na Badnji dan, napad na mladića na Božić, pa pucnjava na automobil u kojem je ranjen jedan Srbin - samo su neki od 10 etničkih motivisanih napada na Kosovu i Metohiji koji su se dogodili za prvih 24 dana ove godine.

ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ СРБИ 10 ПУТА БИЛИ МЕТА: Куртијеви јуришници настављају прогон нашег народа у јужној покрајини

Foto D. Milovanović

Ovo maltretiranje našeg naroda, među koji se svakodnevno unosi strah, sračunato je i kako bi se fokus javnosti pomerio sa obaveza koje Priština treba da ispuni, a uporno ih izbegava.

U poslednjem u nizu napada, pripadnici ROSU, kod tzv. Bistričkog mosta pucali su na automobil u kome su se nalazila dva Srbina, Dušan S. i Miljan Delević, koji je i pogođen metkom. Kako je i saopštila Kancelarija za KiM, Kurtijevi specijalci nemaju šta da traže na severu KiM, kao i na punktu sa kog su pucali, koji je bespravno podignut, a sa kog svakodnevno maltretiraju srpski narod.

Foto Tanjug

Dobro uvežbana praksa napada na naš narod na verske praznike otpočela je i s prvim danima 2023. godine, kada su na Badnji dan ranjeni Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) u Gotovuši kod Štrpca dok su nosili badnjak. Stefan je tom prilikom zadobio povrede u predelu ramena, a Miloš prostrelnu ranu ruke. Sutradan, na Božić, grupa Albanaca pretukla je Stefana Tomića (18) iz Klokota dok se vraćao iz crkve sa liturgije i on je zadobio povrede oka, ruke, abdomena i nogu. Pre tri dana, Lazara Milutinovića (15) pretukla su četvorica Albanaca u Suvom Dolu. U kalendar maltretiranja srpskog naroda na KiM upisano je i zadržavanje sanitetskog vozila sa KM tablicama, u kome se nalazio pacijent Vasilije Tomašević, na Jarinju, od strane kosovske policije, koga su nakon intervencije u Beogradu prevozili u Kosovsku Mitrovicu.

Foto Ilustracija V. N.

Prema podacima Kancelarije za KiM, u prošloj godini, u kojoj je zabeleženo čak 128 napada na naš narod na KiM, porodici Petrović u Velikoj Hoči Kurtijevi specijalci zaplenili su 42.000 litara vina. Krajem 2022. na spisku albanskih provokacija dodato je postavljanje zastave terorističke OVK i Albanije u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok je u nekoliko dana razmaka, kosovska policija sa specijalcima ROSU pod punim naoružanjem upala u nekoliko sela i opštinu Štrpce i uz upotrebu sile uhapsila 10 osoba srpske nacionalnosti zbog navodne korupcije i blokirala rad opštine i normalno funkcionisanje grada.

Kurtijevi specijalci mecima su uništili Delevićevo vozilo, Foto Novosti

Pripadnici kosovske policije maltretirali su, između ostalog, i porodice Mihajlović i Džaklić, u čije domove su upali i pretresali ih više sati. U decembru su vandali nasrnuli i na pravoslavno groblje u Kišnici, kada je polomljeno osam nadgrobnih ploča.

ZABRANILI I ULAZAK PATRIJARHU

KRAJEM prošle godine patrijarhu srpskom Porfiriju zabranjen je ulazak na Kosovo i Metohiju, a on je posle kraćeg zadržavanja vraćen sa administrativnog prelaza Merdare. Prištinske vlasti zatražile su od poglavara SPC da osudi barikade koje su Srbi tada postavili u znak protesta zbog hapšenja naših sunarodnika, kako bi mu odobrili ulazak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024