U MARTU SUĐENJE ČELNICIMA OVK: Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi pred Hagom

Novosti onlajn

02. 01. 2023. u 19:01

BIVŠI čelnici OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi nalaze se već dve godine u pritvoru Specijalizovanih veća tzv. Kosova u Hagu i očekuje se da će proces protiv njih početi u martu.

У МАРТУ СУЂЕЊЕ ЧЕЛНИЦИМА ОВК: Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими пред Хагом

Tanjug

Izricanje 26 godina zatvora bivšem komandantu OVK Saljihu Mustafi, koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim za počinjene ratne zločine bila je poslednja presuda od 16. decembra 2022. godine, koju su objavila Specijalizovana veća.

Pre presude Mustafi, ovaj sud je osudio i bivše šefove OVL OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Licencirani advokat u ovom sudu Artan Ćerkini kaže da, iako ima 46.000 stranica dokumenata i više od 40 svedoka, suđenje će verovatno početi ranije.

- Nadam se da će ovo odugovlačenje postupaka biti nadoknađeno efikasnošću postupka od strane pravosudnog organa - kaže advokat Ćerkini.

- S tim u vezi, sud je već doneo nacrt naredbe postupka i dao mogućnosti odbrani -

U Kosovskom institutu za pravosuđe kažu da se najkasnije u aprilu očekuje početak uvodnih izlaganja. 

- Biće to maratonsko suđenje sa činjenicom da imamo stotine svedoka koje je pozvalo tužilaštvo i naravno da ćemo imati svedoke sa strane odbrane i sa činjenicom da svaki svedok koji bude izveden može da traje dve godine i više - kaže Miftaraj.

U međuvremenu, u Organizaciji ratnih veterana OVK naveli su da ne očekuju brz i transparentan proces, nazivajući Specijalni sud političkim sudom.

- Isti će proces biti i sa odugovlačenjem postupaka, a ne ravnopravnosti stranaka, kojima je i u prethodnim procesima tužilaštvo odugovlačilo sa dokumentima...mi ne očekujemo redovan proces - kaže Faton Kljinaku, zamenik predsednika OVL-OVK. 

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)