"KURTI JE NAJVEĆA PRETNJA MIRU": Dačić naveo da su barikade politička borba Srba na KiM

Tanjug

18. 12. 2022. u 22:14

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je večeras da je takozvani premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najveća pretnja miru i bilo kakvim dogovorima, dodajući da je cinično ponašanje predstavnika međunarodne zajednice koja kao glavno pitanje postavlja pitanje barikada.

КУРТИ ЈЕ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА МИРУ: Дачић навео да су барикаде политичка борба Срба на КиМ

Foto: Tanjug

Dačić je na TV Pink naveo da su barikade politička borba Srba sa Kosova i Metohije protiv Kurtijevog terora i za poštovanje Briselskog sporazuma.

- Srbi reaguju na nepoštovanje svega onoga što je do sada potpisano. To je politička borba koju srpski narod vodi, a sada imate pretnje da će to neko silom skloniti. Mislim da predstavnici srpskog naroda odgovorno prilaze svemu ovome, nema incidenata, a to je važno da ne bismo dali nekome povod da opet kažu Srbi su krivi - kazao je Dačić.

Dodaje da je veoma cinično to što predstavnici međunarodne zajednice ovih nedelja, meseci, a pogotovu poslednjih dana, postavljaju kao centralno pitanje pitanje barikada i to u situaciji kada Priština zabranjuje glasanje na referendumu, izborima, šalje svoje specijalne jedinice na sever KiM, odnosno rade sve što je suprotno Briselskom sporazumu.

- U trenucima kada imate ovaj pokušaj sa registarskim tablicama, ubacivanje nekih njihovih Srba u razne organe u Prištini, kada se ruše ljudska prava Srbima, kada im se umesto da im se garantuje ugrožava bezbednost, imate ironiju i cinizam da neko postavlja pitanje barikada kao glavno -  navodi šef srpske diplomatije.

Komenatrišući izjavu Rade Trajković da su barikade podigniute jer se Srbi plaše Srba na tzv. Kosovu, a ne policije tzv. Kosova, Dačić kaže da su to gluposti i da ona želi da instrumentalizuje svoju poziciju, odnosno da dokumentuje ono što govori o severu Kosova i Metohije.

- Želi da dokumentuje da je to centar kriminalne grupacije, da su Srbi kriminalci. Da to neko kaže iz Prištine neverovatno je, pa zna se odakle dolazi najveća mafija - kaže Dačić. 

Dodaje da je žalosno da predstavnici srpskog naroda iz Prištine to izgovore i navodi da su barikade legitiman način borbe za zaštitu srpskog naroda.

- Ne znam kako može neko da bude proitv toga. Takozvano Kosovo svoju samoproglašenu nezavisnost ne može da ostvaruje na delovima gde žive Srbi, jer Srbi to neće - kazao je Dačić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a