SRBI DEVETI DAN NA BARIKADAMA: Kfor najavio vojnu vežbu kod Novog Sela (FOTO)

D.Z.

18. 12. 2022. u 08:28 >> 13:47

SRBI sa severa Kosova i Metohije su već deveti dan na barikadama, a administrativni prelazi Jarinje i Brnjak koji su pod kontrolom tzv. kosovske policije i dalje su zatvoreni i za saobraćaj i za pešake.

СРБИ ДЕВЕТИ ДАН НА БАРИКАДАМА: Кфор најавио војну вежбу код Новог Села (ФОТО)

Foto D.Z.

Učesnici skupa za podršku Srbima na KiM razišli su se sa Jarinja

Grupa građana koja se okupila danas u blizini administrativnog prelaza Jarinje razišla se nešto posle 15.00 časova, a kako su učesnici skupa rekli, došli su da pruže podršku srpskom narodu na KiM, piše Tanjug.

Skup pod nazivom "Nikad granica, Kosmet je Srbija" na koji su došli Srbi iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske počeo je nešto pre 13.00 časova.

Učesnici skupa, koji su se nalazili na oko 150 metara od prelaza Jarinje na strani centralnog dela Srbije nosili su transparente i srpske zastave i puštali srpske nacionalne pesme.

Amerikanci napravili još jednu blokadu

Pripadnici američkog Kfor-a pojačali su prisustvo i postavili barikadu ispred punkta policije tzv. Kosova iz na putu Lešak Jarinje, na Kosovu i Metohiji.

Prisutan je veliki broj američkih pripadnika Kfor-a sa "Hamerima", koji su razvukli bodljikavu žicu nedaleko od punkta na kom se nalazi veći broj pripadnika policije tzv. Kosova.

Kfor najavio vojnu vežbu kod Novog Sela

Misija Kfora na Kosovu i Metohiji, Kfor, predvođena NATO-om, saopštila je da će narednih dana izvesti redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom Selu.

Kako je navedeno u saopštenju Kfora, vežba ima za cilj da obuči jedinice Kfora da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji i sastojaće se od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti uz angažovanje vojnih jedinica sa inženjersko-teškim vozilima i helikopterima, prenosi Tanjug. 

Dodaje se da kroz redovnu vežbu Kfor testira sve svoje sposobnosti i održava potreban nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja svojih dužnosti. Kfor je potpuno fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu i Metohiji, ističe se u saopštenju.

Petković: Kurti je prerano počeo da se smeje i likuje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da se premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ne samo podsmeva Briselskom sporazumu, već da to otvoreno čini i prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, uz ocenu da je Kurti "prerano počeo da se smeje i likuje".

Kako je preneo Albanijan post, Kurti je u intervjuu za nemački list "Špigl" rekao da je "smešan" zahtev Srbije o povratku dela bezbednosnih snagana KiM, na šta je Petković u saopštenju poručio da to što Srbija poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti, nije smešno već odgovorno, ali da Kurti ni ne zna šta ta reč znači.

 

KFOR na Jarinju razvukao bodljikavu žicu

Na Jarinju kao i u Lešku i okolini jutros je pojačano prisustvo patrola Kfora.

Tu je nekoliko džipova sa britanskim vojnicima koji se raspituju kod lokalnih Srba da li će ići danas na protest na prelazu Jarinje, koji su za 13 časova preko društvenih mreža najavile neke desničarske organizacije iz Crne Gore, RS i Srbije.

Kfor se za sada o ovome nije zvanično oglasio. Oni su u neposrednoj blizini prelaza postavili bodljikavu žicu i barikade.

Simić: Nastavak hibridnog i informacionog rata protiv Srba u lošoj režiji PR

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je u toku nastavak hibridnog i informacionog rata protiv srpskog naroda u lošoj režiji Prištine.

- Nastavak hibridnog i informacionog rata protiv srpskog naroda u lošoj režiji Prištine - napisao je Simić na Fejsbuku. 

On je tako reagovao na vest koju je objavio prištinski portal Telegrafi da se na barikadama, koje su postavili Srbi na severu KiM, nalaze ljudi naoružani kalašnjikovima.

 

Na barikadama mirno

Na barikadama je mirno, a građani koji se smenjuju na njima i dalje zahtevaju oslobađanje svojih sunarodnika uhapšenih poslednjih desetk dana.

Foto D.Z.

Foto D.Z.

Naime, od pretprošlog petka uhapšena su trojica Srba. Miljan Adžić je uhapšen u petak popodne, dan kasnije u subotu ujutru je uhapšen bivši pripadnik tzv. kosovske policije Dejan Pantić, dok je u četvrtak popodne uhapšen Slađan Trajković takođe bivši pripadnik kosovske policije. I dok se Miljan Adžić i Slađan Trajković kojima je određen pritvor do 30 dana nalaze u pritvoru zatvora Visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva još je neizvesno gde se nalazi Dejan Pantić jer njegova porodica i dalje nema nikakvih saznanja o njemu i njegovom zdravstvenom stanju, a odbijena je i žalba advokata na određivanje pritvora.

Naime, advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je Apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora Pantiću, dok je sada odbrani na raspolaganju vanredno pravno sredstvo.

- Mi ćemo već u ponedeljak predati vrhovnom sudu (tzv.) Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja Apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području - poručio je advokat Pantović.

Noć protekla mirno

Noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno, građani su i dalje na barikadama. 

Misija Kfora saopštila je da ima kapacitete da obezbedi svima sigurnost, kako Srbima tako i ostalim zajednicama.  

Studenti su najavili da će sutra održati humanitarnu svirku za prikupljanje humanitarnih paketića za decu na KiM.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave