POGAŽENO SVIH PET SPORAZUMA: Očigledno nepoštovanje međunarodnog prava na primeru Kosova i Metohije

S. S. R.

14. 12. 2022. u 10:00

POLjULjANO poštovanje međunarodnog prava i pokušaji da politika sile zameni principe poretka na kojima počivaju Ujedinjene nacije, možda se najbolje i vidi na primeru Srbije.

ПОГАЖЕНО СВИХ ПЕТ СПОРАЗУМА: Очигледно непоштовање међународног права на примеру Косова и Метохије

Foto: „Novosti“

Sporazumi koji su doneti o Kosovu i Metohiji u velikom delu se ne poštuju, iako su potpisnice najveće zemlje sveta.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Priština, kao ni oni koji im pomažu ne poštuju nijedan od pet sporazuma - Kumanovski, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski ni Vašingtonski.

Rezolucija 1244 doneta je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pre 23 godine, predviđa da je KiM u sastavnom delu Srbije. I pored toga jedan deo zemalja, predvođen zapadnim silama, priznao je lažnu državu. Rezolucija je usvojena pod glavom sedam Povelje UN, koja predviđa da ono što u njoj piše mora biti izvršeno i pod upotrebom sile, što za 1244 očigledno ne važi. U ovom dokumentu, kao i u Kumanovskom sporazumu navedeno je da se određeni broj vojnika može vratiti na KiM, uz saglasnost komandanta Kfora, što takođe nije sprovedeno.

Potpisivanjem Briselskog sporazuma, uz garancije Evropske unije, prištinska strana se pre skoro deset godina obavezala da će osnovati Zajednicu srpskih opština, što i dalje izbegava.

Beograd i Priština parafirali su u Vašingtonu sporazum koji je predviđao da albanska strana prestane da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama, a srpska da lobira za otpriznavanja lažne države. Priština se opet oglušila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom