SVETU JE JASNO DA JE NATO AGRESIJA BILA ZLOČIN: Okrugli sto povodom 23 godine od Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244

Srna

09. 06. 2022. u 17:41

ORUŽANA agresija NATO-a protiv Srbije, odnosno SR Jugoslavije 1999. godine, bila je oružana agresija u punom smislu te reči koja u međunarodno-pravnom smislu predstavlja zločin protiv mira i čovečnosti, ocenjeno je na okruglom stolu u Beogradu povodom 23 godine od Kumanovskog sporazuma i Rezolucije Saveta bezbjednosti UN 1244.

СВЕТУ ЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ НАТО АГРЕСИЈА БИЛА ЗЛОЧИН: Округли сто поводом 23 године од Кумановског споразума и Резолуције 1244

FOTO: Arhiva novosti

Na skupu o značaju Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma kojima je okončano NATO bombardovanje Srbije i SRJ, održanom u organizaciji Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i Kluba generala i admirala, učesnici su ocenili da je agresija NATO-a prije 23 godine imala geostrateške ciljeve u vezi sa ekspanzijom ovog vojnog saveza na Istok.

Direktor Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih bivši diplomata Živadin Jovanović istakao je da od tada vodeće sile Zapada nastoje da univerzalne principe međunarodnog prava zamene "pravilima" po meri svojih geopolitičkih interesa, a NATO je sa 19 članica porastao na 30, a u skoro će prijemom Švedske i Finske imati 32 člana.

Posle uspostavljanja vojne baze "Bondstil", kod Uroševca, SAD i NATO baze su se, rekao je Jovanović, množile prema Istoku kao pečurke posle kiše, a u Evropi je danas mnogo više stranih vojnih baza i oružanog arsenala, uključujući i nuklearno nego što ih je bilo na vrhuncu hladnog rata, a vojni izdaci dostižu neslućene razmere.

- Sve to pokazuje da agresija NATO-a nije bio nikakav "mali kosovski rat", niti "vazdušna kampanja", niti "humanitarna intervencija", već oružana agresija u punom smislu te reči koja, u međunarodno-pravnom smislu, predstavlja zločin protiv mira i čovečnosti", ocenio je Jovanović.

On je podsjetio na javno obrazloženje da je agresija NATO izvršena da bi se navodno "sprečila humanitarna katastrofa", ali da su predstavnici SAD na konferenciji NATO u Bratislavi krajem aprila 2000. godine saopštili da je "rat protiv SR Jugoslavije vođen da bi se ispravila jedna pogrešna odluka generala Ajzenhauera iz Drugog svetskog rata, zbog čega se tamo iz strateških razloga moraju naknadno stacionirati američke snage".

Jovanović je naveo da su mnogi evropski i svetski autoriteti iz oblasti međunarodnih odnosa izneli obilje argumenata koji potvrđuju ocenu da je agresija NATO 1999. izvršena pod lažnim izgovorima, koršćenjem "alibi diplomatije" i, što je posebno značajno - pre nego što su bila iscrpljena sredstva za mirno rešenje.

Foto Tanjug

On je naveo da je agresija NATO-a predstavljala tačku preokreta ka globalizaciji intervencionizma, zaobilaženju UN, odnosno, ka rušenju sistema bezbednosti uspostavljenog na rezultatima Drugog svetskog rata.

I upravo svakodnevno pojačavanje pritisaka vodećih članica NATO i EU da se Srbija odrekne Rezolucije 1244, da prizna nasilnu tvorevinu kao pravnu, potvrđuju, kaže on, vrednost veliki značaj ovog pravnog dokumenta, čije odrebe, kojima se štite prva i interesi Srbije i srpskog naroda, ni 23 godine posle usvajanja nisu izvršene.

Jovanović je istakao da je za odnos vodećih članica NATO-a i EU prema Rezoluciji 1244, karakterističan njihov selektivan prilaz, i da idu tako daleko da traže od Srbije da se odrekne te rezolucije i da, prihvati nekakav "sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji".

On je rekao da upravo Rezolucija 1244 predstavlja za Srbiju međunarodno-pravni dokument trajne vrednosti i najpouzdaniji oslonac za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopšteno je iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Jovanović kaže da treba imati meru i čuvati dostojanstvo u tekućoj napadnoj propagandi dobročinstava i neodmerenog zahvaljivanja na donacijama vodećih članica EU i NATO i ne zaboraviti da su upravo te zemlje, najprije, višegodišnjim neosnovanim i nehumanim sankcijama a potom i razaranjima tokom oružane agresije, izazvale ogromne patnje naroda Srbije i ekonomsku štetu koju nisu nadoknadile.

- A što se sankcija prema Rusiji tiče, principijelan stav Srbije o njihovom neprihvatanju, po našem najdubljem uverenju, predstavlja liniju odbrane egzistencije, nezavisnosti i identiteta srpskog naroda", naglasio je Jovanović. 

 

BONUS VIDEO: VENAC ZA ŽRTVE NATO: Na današnji dan 1999. godine na Varvarinskom mostu nastradalo 10 civila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)