ČELIČNO PRIJATELJSTVO KINE I SRBIJE: U Beogradu održana tribina u organizaciji Komunističke partije Kine (FOTO/VIDEO)

M. Stevanović

29. 11. 2022. u 10:08

VAŽNO je da mala Srbija u snažnoj Kini ima strateškog partnera, poručio je Vladimir Orlić na tribini koja je danas održana u Beogradu, u organizaciji Komunističke partije Kine.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО КИНЕ И СРБИЈЕ: У Београду одржана трибина у организацији Комунистичке партије Кине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Stevanović

Orlić kaže da uspešne i snažne države ne može biti bez snažnog vođstva.

On je naveo da smo zajedno uspeli da napravimo za Srbiju velike promene.

- Si i Vučić su odnos između naša dva naroda nazvali čelično prijateljstvo i to nam je do sada obezbedilo mnogo toga u Srbiji. Kaže da svako u Srbiji zna za primere zajedničkih investicija kojima smo sačuvali čitave gradove u Srbiji. Svako u Srbiji zna da navede i brojne deonice koje smo napravili zajedno na novom auto-putu. Sve ovo nam je obezbedičo čelično prijateljstvo i mudra državna politika.

- Morate da vodite računa o rezultatu, to je i nešto čime se vodi naš predsednik Aleksandar Vučić. Uvek radimo za budućnost gledajući šta još može da se uradi i ispuni - dalje navodi Orlić.

- Si je na Kongresu rekao da u burno vreme treba da se vodi samostalna politika, a to je ono što radi i Srbija i to se može prepoznati u svakom delovanju našeg predsednika i zemlje. Mi u Srbiji pamtimo i pamtićemo zauvek kako ste nam pomogli u vreme pandemije i naš narod i država će vam biti večito zahvalni. Pokazali ste solidarnost i prijateljstvo na delu - rekao je Orlić, koji se  zahvalio i na jasnoj podršci koju Kina pruža srpskom suverenitetu.

- Jednako snažno Srbija podržava princip "Jedne Kine".

Foto: M. Stevanović

Delegacija Komunističke partije: Čelično prijateljstvo sada je već legendarno

Kina i Srbija su iskreni prijatelji i naše čelično prijateljstvo sada je već legendarno, poručili su iz delegacije Komunističke partije Kine (KPK) na tribini koja se danas održava u Beogradu.

- Na Kongresu Komunističke partije definisani su ciljevi diplomatije Kine. Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je Si Đinpingu izbor na mesto generalnog sekretara KPK. Vučić se sa Sijem sastao u Pekingu i tada je napravljena strategija za dalji razvoj odnosa dve zemlje. Kina je druga ekonomija sveta i stalna članiva Saveta bezbednosti - istakli su iz delegacije Komunističke partije, podnoseći izveštaj sa 20. Nacionalnog kongresa ove partije.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo navela je da je ovaj sastanak Kine održan u veoma važnom trenutku za svet, kao i da su svi veoma pažljivo pratili Kongres i to kakva je rešenja Kina donela.

- Srbija i Kina imaju nešto zajedničko - uvek stavimo narod na prvo mesto i brinemo o svom narodu - poručila je Čen Bo.

Foto: M. Stevanović

Na tribini učestvuju i Vladimir Orlić, Aleksandar Antić, Đorđe Komlenski. Prisutni su i brojni poslanici Srpske napredne stranke.

Komlenski: Prijateljstvo iskovano u najtežim vremenima

Đorđe Komlenski je rekao da su iz Pokreta socijalista uvereni da će KPK nastaviti da sigurno vodi Kinu na putu blagostanja, jer "bez Komunističke partije Kine ni svet ne bi bio isti".

On kaže da je naše čelično prijateljstvo iskovano u najtežim vremenima. Istakao je da Kina ima izuzetan doprinos na razvoj infrastrukture Srbije.

Antić: Odnosi na istorijskom nivou

Aleksandar Antić se zahvalio Kini za podršku Srbiji.

- Hvala Kini za svu podršku tokom pandemije korona virusa kojom je pokazano veliko prijateljstvo prema Srbiji, kao i za podršku Kine u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta - kazao je Antić i dosao da su naši odnosi na istorijskom nivou.

On je Istakao da je 20. Kongres KP Kine bio veoma značajan za sve, te je zato privukao toliku pažnju.

- Kina posle ovog Kongresa postaje još važnija za napredak čitavog sveta - naveo je Antić.

- Kina se ne može razvijati bez sveta, kao što je i svetu potrebna snažna NR Kina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a