PREDSEDNIK VUČIĆ IZ BRISELA: Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor

Novosti online/G. Čvorović

21. 11. 2022. u 09:57 >> 13:24

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Brisela.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА: Из мени нејасних разлога нисмо успели да постигнемо апсолутно никакав договор

Foto: Printskrin/Kurir

- Danas je svima jasno ko je bio konstruktivan i ko teži miru i stabilnosti- rekao je predsednik i dodao:

- Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i deset puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana nije želela da prihvati ništa. Uvek bi dodavali nešto što nije bilo moguće, tako da, sve što mogu da kažem je da želim da saberem utiske, sačuvao sam sve papire i obratiću se našem narodu.

- Pred nama su besane noći, i svakako mnogo teški dani, ali ćemo mi poslušati ono što će biti savet i zahetev Visokog predstavnika - on je tražio da oni ne primenjuju kazne.

Mi ne izdajemo nove tablice KM, što smo rekli da je u redu, tako da ćemo mi to poštovati i ponašati se u skladu sa tim i videćemo šta će da uradi druga strana - rekao je Vučić.

- Pred nama nisu laki dani, ali šta je-tu je, ali mislim da je jasno svima u EU i svima u svetu ko je bio konstruktivan, ko je želeo dogovor, a ko nije. Ono na čemu smo mi jedino insistirali to je da kada pričate o nečemu u budućnosti, onda moraju da se poštuju dogovori i to je ono što je sve vreme kamen spoticanja, što neki ne žele - da ono što je potpisano, da ono što je dogovoreno se primenjuje, a žele da se primenjuje nešto o čemu nije ni razgovarano - rekao je Vučić.

- Ne mislim da imamo ne znam kakvu tragediju, ali neće biti lako u narednom periodu. Ja ću se najverovatnije ili večeras ili sutra u toku dan aobratiti građanima Srbije o svim zaključcima i hoću narodu na Kosovu i Metohiji da kažem da ćemo biti uz njih i da će njihova država, bez obzira na sve, biti uz njih - rekao je predsednik Srbije na kraju obraćanja.

Očekuje se obraćanje Borelja

Prema saznanjima "Novosti", uskoro se očekuje izjava visokog predstavika za spoljnu i bezbednosnu politiku i posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine Đuzepa Borelja.

(G. Čvorović)

Teški pregovori i dalje traju

U 12.30, učesnici dijaloga su se i dalje nalazili za pregovaračkim stolom.

Teški pregovori u Briselu u okviru dijaloga između Beograda i Prištine u kojima učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, i dalje traju, saznaju “Novosti” iz svojih dobro obaveštenih izvora.

Trojni sastanak i dalje traje

Trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo evropskih zvaničnika još je u toku.

Novinarima u Briselu rečeno je da bi oni uskoro mogli da budu završeni, piše RTS.

U toku zajednički sastanak zvaničnika EU, Vučića i Kurtija

Nakon odvojenih sastanaka, u 10.10 je počeo i zajednički sastanak evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Srbiji ponuđeno neprihvatljivo rešenje

Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, ponuđeno rešenje koje je ponižavajuće za Srbiju, kaže izvor upućen u tok pregovora.

Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija nije mogla da prihvati, piše Blic.

- Po svemu sudeći, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije - kaže izvor.

Predsednik Vučić će se najverovatnije večeras obratiti građanima.

Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Sastanak predsednika Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u 9.00 sati u Briselu.

Borelj završio sastanak sa Kurtijem, sledi sa Vučićem

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj završio je oko 8.40 sati odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rečeno je u diplomatskim izvorima u Briselu koji prate razgovore.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom treba da počne u 9.00 sati.

Vučić stigao u Brisel, sa Boreljom u 9.00 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde će se u 9.00 sati sastati sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

U Briselu se danas održava hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koja je najavila da će kažnjavati vlasnike vozila srpskih registarskih oznaka od 22. novembra, umesto od danas, kako je prvobitno bilo najavljeno.

U fokusu dijaloga, koji će se održati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije.

Predsednik Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama.

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!