KURTI NEGIRA BRISELSKI SPORAZUM: Lider lažne države tvrdi da nema obavezu formiranja ZSO

Tanjug

03. 11. 2022. u 17:43

SAMOZVANI premijer tzv. privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji nije bilo tema njegovog susreta sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom danas u Berlinu, i naveo da Beograd ne može da traži od Prištine nešto što, kako tvrdi, nije spreman da uspostavi na teritoriji centralne Srbije.

КУРТИ НЕГИРА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ: Лидер лажне државе тврди да нема обавезу формирања ЗСО

Aljbin Kurti, Foto AP

Na insistiranje novinara Tanjuga da je ZSO predviđena Briselskim sporazumom, rekao je da takav dokument "možda postoji u Beogradu, ali ne i u Prištini". Kurti je novinarima po završetku samita Berlinskog procesa rekao da se zalaže za dobre odnose Beograda i Prištine, ali "koji će se zasnivati na reciprocitetu".

- Ne možeš da tražiš nešto od drugoga ako nisi u stanju da taj zahtev uspostaviš kao princip odnosa, odnosno da i u Srbiji postoje takve zajednice. Da li je Srbija spremna da ima zajednice opština sa većinskim mađarskim, rumunskim, bošnjačkim ili albanskim stanovništvom - rekao je Kurti na konstataciju novinara Tanjuga da je uspostavljenje ZSO predviđeno Briselskim sporazumom.

Kurti kaže da na KiM ne postoje srpske ili albanske opštine, već da je reč o opštinama sa većinskim srpskim ili albanskim stanovništvom i dodaje da "nema opština po nacionalnoj pripadnosti".

Na pitanje hrvatskih medija odakle je došao dron koji je juče oborila Vojska Srbije Kurti je rekao da ne zna.

- To se desilo na teritoriji Srbiji, pitajte njih, ne znam koji su dronovi ušli u Srbiju ni odakle - kazao je Kurti.

On je rekao i da je od Borelja tražio da osudi paljenje automobila na severu KiM i tvrdi da su to uradile "organizovane kriminalne strukture", kojima, kako navodi, "diriguje" i koje finansira Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)