JASNA PORUKA VUČIĆA: Nema predaje, a neće biti ni novog 17. marta

D. M.

28. 10. 2022. u 08:35

NEMA predaje, KM registarske tablice ostaju. Srbima sa KiM ponovio sam isto - da ne provociraju nikoga, da ne nasedaju na provokacije, da sve što rade bude u skladu sa međunarodnim pravnim aktima, na miran i demokratski način.

ЈАСНА ПОРУКА ВУЧИЋА: Нема предаје, а неће бити ни новог 17. марта

Foto Tanjug

Dogovorili smo da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir i stabilnost, da uradimo sve što je moguće da se deeskalira situacija, ali da ćemo biti uz svoj, srpski narod ukoliko bude napadnut. Nećemo dozvoliti progon i ubijanje svog naroda. Neće biti ponavljanja 2004. niti akcija sličnih tome.

Ovu jasnu poruku poslao je juče šef države Aleksandar Vučić nakon hitnih sastanaka sa predstavnicima Srpske liste i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koji su sazvani u predvečerje ultimatuma Prištine i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija. On ne samo da grubo krši Briselski sporazum insistiranjem na preregistraciji srpskih tablica, nego potpaljuje "bure baruta" odbijanjem da za deset meseci pomeri rok od 31. oktobra, dat za primenu ove odluke, što su od njega tražile i zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) i EU.

Posle razgovora sa Vučićem, predsednik SL Goran Rakić rekao je da ukoliko Priština, tzv. Kosovske bezbednosne snage ili bilo ko drugi krene da oduzima imovinu Srbima, naš narod će pružiti miran, demokratski otpor, koji, između ostalog, predviđa blokade prilaza od severa Kosova ka centru i jugu:

- Biće to miran otpor naroda. Ali, ne znam u šta će se pretvoriti i kako će se situacija na terenu odvijati.

Predstavnici Srba od Vučića su dobili čvrste garancije da će Srbija biti uz svoj narod, iako pozicija naše države nije nimalo laka:

- Od predstavnika Kvinte i EU dobio sam usaglašeni demarš u kojem se navodi da Beograd treba da razume da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali da su problem vreme i metode. To nije tačno, reč je o notornim lažima, jer oni nemaju nigde pravo, ni po jednom sporazumu, i to sam preneo i predstavnicima Zapada.

Pozicija Srbije je takva da joj je prostor "ograničen mikronima", rekao je predsednik, i dodao da su nam predočene posledice politike koju vodi:

- Namerno su nas saterali u ugao svojom silom, ne snagom argumenta ili pravom. Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo, bukvalno nikakvu. Priština nikada neće doneti ništa što ide u korist kosovskim Srbima, a zemlje Kvinte nikada ništa neće uraditi protiv interesa Prištine. Što manja i slabija Srbija, što jača kosovska država, to su njihovi nacionalni interesi.

Naveo je i da nas već sledeće nedelje čeka početak procedure za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope.

- Približilo se, pa će ići irski predlog, pa pismo Parlamentarnoj skupštini SE, pa svima drugima. To je dodatni pritisak na Srbiju da se kaže - međunarodno pravo nas ne interesuje, mi smo skup najmoćnijih zemalja na svetu koji možemo sve. Pri tome ćemo biti dovoljno bezobrazni da se pozivamo na međunarodno pravo, a ti Vučiću, ti ćeš u međuvremenu od autoritarnog da prerasteš u autokratskog, a zatim i u diktatorskog predsednika ukoliko ne budeš slušao. Pa ćemo da preduzimamo malo akcije protiv tebe, pa malo protiv Vlade Srbije, pa posle toga i protiv Srbije.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Foto tanjug

Vučić je imao i poruku za sve one koji prete:

- Nemam kud da idem, nemam kud da bežim i da se sklanjam, niti Srbija ima kud. Mi imamo Povelju UN, rezolucije UN, međunarodno javno pravo kao jedino oruđe na koje možemo da se pozivamo, razgovore, pregovore, želju za postizanjem kompromisnih rešenja - rekao je Vučić i još jednom ponovio da Srbija neće ući u NATO niti će uvesti sankcije Rusiji.

Osvrnuo se i na i francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja, uz poruku da je Beograd spreman na razgovore, ali da u dokumentu ima stvari koje ne može da prihvati:

- U planu, između ostalog, stoji: "svesne su strane da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir", kao i "da će se obe strane voditi ciljevima i principima predočenim u povelji UN, naročito onima koji se odnose na suverenu jednakost svih država na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta". I onda se sa pravom zapitate da li se to neko šali sa nama. Traže od nas da pogazimo povelje UN kako bismo poštovali ono što oni nisu poštovali u našem slučaju, inače nam sledi "teška batina".

NATO NIJE SKRETNIČAR

NATO snage na KiM ne služe da budu skretničar na severu pokrajine i da se bore protiv lokalnog srpskog stanovništva koje se protivi nepravdi. Umesto da razmišljaju kako da NATO snage spreče upad ROSU i drugih jedinica na sever, oni su pustili Prištinu da prave svoje baze, da mogu da rade šta hoće, da prete srpskom stanovništvu i da dovedu do toga da svaki put bude na ivici incidenta. Ne postoji nijedan akt koji dozvoljava formiranje kosovske vojske, naglasio je predsednik Vučić.

"NEĆE DA MOŽE" KOSOVO U UN

KOMENTARIŠUĆI izjavu bivšeg ambasadora Holandije na Kosovu Roberta Boša da je dogovor o zajednici ZSO doneo samo štetu i da mora da bude sve po kosovskom ustavu, Vučić je uzvratio da "ne može ustav nepostojeće države da bude iznad Ustava međunarodno priznate Srbije":

- Kažu, vi ih pustite u UN, pa će oni da osnuju ZSO - neće da može, što bi rekli na jugu Srbije. Ima prvo da ispunite ono što ste potpisali, pa ćemo da razgovaramo dalje i sve u skladu sa međunarodnim javnom-pravnim normama. Razumem izjavu Boša i to da bi svi oni voleli da ne postoje ni Srbi, ni i ZSO, ni Republika Srpska. Za njih je sve srpski problem.

Foto D. Milovanović

PRLjAVI PLAN LAŽNE DRŽAVE

PLAN prištinskih vlasti je kako je otkrio Vučić, da puste izlazak vozila sa KM na teritoriju centralne Srbije, a da im zatim u povratku, pre svega na Jarinju i Brnjaku, ne dozvole ulazak na KiM. Rekao je i da je od 9.000 vozila sa KM tablicama preregistrovano 18, od toga svega tri sa severa. Srbija prihvata statusno neutralne tablice koje su u skladu sa svim sporazumima, ali oni, dodaje, to neće ni da čuju.

* * * * * * * * *

FON DER LAJENOVA HVALI KURTIJA

UMESTO da "ukori" Kurtija zbog poteza koji izazivaju nove nestabilnosti na KiM, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je juče razgovarala sa njim u Prištini, poručila je da će "podržati Kosovo na svaki način" i založila se za viznu liberalizaciju lažne države. Fon der Lajenova je otćutala i na skandaloznu izjavu predsednice Vljose Osmani da "insistiranje Prištine na promeni registarskih tablica srpskog stanovništva predstavlja borbu protiv bandi"!

Foto AP

Kurti je i juče ponovo pozvao Srbe da preregistruju svoja vozila i uzmu RKS tablice.

Istovremeno raste broj incidenata u kojima su meta naši sunarodnici i njihova imovina, pa je tako u južnom delu Kosovske Mitrovice kamenovan autobus na liniji Beograd-Osojane-Klina-Goraždevac. U autobusu sa tridesetak putnika bilo je i dece, saopštila je Kancelarija za KiM, i ocenila da je sada sasvim vidljivo da se odavno više ne radi o seriji izolovanih incidenata, već o organizovanom teroru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (43)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri