VUČIĆ SUTRA U PRAGU: Predsednik na prvom sastanku Evropske političke zajednice

Tanjug

05. 10. 2022. u 15:24

U GLAVNOM gradu Češke, koja trenutno predsedava EU, Pragu, sutra će se održati prvi sastanak takozvane Evropske političke zajednice, koja treba da okupi članice Unije i druge evropske zemlje, kako je naglašeno uoči skupa, u „duhu jedinstva“.

ВУЧИЋ СУТРА У ПРАГУ: Председник на првом састанку Европске политичке заједнице

Foto: Tanjug

Radi se o novom neformalnom formatu, koji je prvi put pomenuo predsednik Francuske Emanuel Makron, a koji će okupiti, između ostalih, i raniju članicu EU Veliku Britaniju, višedecenijskog kandidata za pristup Tursku, ali i novog kandidata Ukrajinu, te i kandidate i one koje nisu sa Zapadnog Balkana.

Cilj je da se zemlje, koje nisu članice, bolje vežu za EU.

Prema ranijim medijskim najavama u Prag će doputovati inicijator Makron, ali i nemački kancelar Olaf Šolc, nova britanska premijerka Liz Tras, te predsednici i premijeri ostalih zemalja učesnica skupa, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sastanak Evropske političke zajednice koji će biti održan u Praškom dvorcu, koji će biti otvoren u 13 časova, pozvane su isključivo evropske države - 27 zemalja članica EU,  Velika Britanija, Ukrajina, Srbija, Turska, Albanija, Severna Makedonija, BiH, Crna Gora, zemlje istočnog partnerstva Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Švajcarska, Lihtenštajn, Island i Norveška.

Izuzimajući najmanje države, samo Rusija i Belorusija sa evropskog kontinenta nisu pozvane na skup u Prag.

Vučić sa Fon der Lajenovom i Makronom

Na kraju dana je ostavljen prostor za bilateralne sastanke, a kako je ocenio predsednik Aleksandar Vučić, ovaj skup će biti i prilika da se čuju raznovrsni predlozi, jer će na jednom mestu biti predstavnici iz različitih delova Evrope ali i šire, te najavio da će se u Pragu sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Završna plenarna sednica održaće se za večerom, a iako je ranije najavljivano da je planirano usvajanje zajedničke deklaracije, nje, kako je ukazao predsednik Saveta EU Šarl Mišel, neće biti.

U pozivnom pismu za skup on je najavio da će u fokusu sastanka biti teme poput mira i bezbednosti, ekonomska situacija, energija i klima, te i migracija i mobilnost.

Istakao je da je cilj da se okupe evropski politički lideri na ravnopravnoj osnovi i da se radi zajedno na promovisanju dijaloga i saradnje o pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da se ojača bezbednost, stabilnost i prosperitet Evrope u celini.

Nova platforma, naglašeno je, neće biti nova organizacija, niti će zameniti postojeće strukture ili procese, odnosno stvoriti nove.

Tema ilegalne migracije će se naći na dnevnom redu Evropske političke zajednice, te je, prema najavi austrijskog kancelara Karla Nehamera, planiran i panel sa zemljama Zapadnog Balkana na tu temu.

BONUS VIDEO: USRED NjUJORKA: Majstorija predsednika Vučića sa košarkaškom loptom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (116)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost