VUČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA: "Situacija je teška, tražio sam da i zemlje Zapadnog Balkana dobiju pomoć od EU"

Novosti online

01. 10. 2022. u 13:16

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić dao je izjave za medije nakon što je prisustvovao današnjoj ceremoniji u Sofiji povodom puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska - Grčka.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Ситуација је тешка, тражио сам да и земље Западног Балкана добију помоћ од ЕУ

Foto: Printskrin/TV Pink

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti da diverzifikuje svoje snabdevanje gasom i drugim energentima.

- Gradićemo interkonektore između nas i Severne Makedonije i Bugarske, kako bismo mogli da se priključimo na tu TAP liniju. Razmišljamo i o drugim energetskim projektima, novim gasovodima na teritoriji Srbije, ali i o naftnim linijama. Vidim da se neki hvale da nam čine veliku uslugu time što im plaćamo veliki novac za tranzit nafte, pa i da to diversifikujemo - kaže on.

Vučić ističe da su te stvari od strateškog značaja za našu zemlju, i da ćemo već polovinom sledeće zime imati više diversifikovanih izvora gasa nego ranije.

- Situacija je teška, kao što ste čuli. Ja to nisam krio, iako je Ursula fon der Lajen bila optimističnija. Videli ste da sam pred svima tražio da i zemlje Zapadnog Balkana dobiju sredstva da pokriju ogromne cene struje koju plaćamo. Samo zahvaljujući dobrom stanju naših finansija preživećemo ovu zimu. A šta ćemo sa sledećom zimom? Trudimo se i radimo, više ću o tome pričati 8. oktobra - najavio je predsednik.

On je kazao da će Bugarska sada imati mnogo bolju situaciju zato što će dobijati tečni gas iz Grčke i Azerbejdžana.

- Dobar posao rade Bugari. Što se nas tiče važno je sve. Nisam znao da li da plačem ili da vičem kada sam video šta se desilo na Severnom toku 2. Sada zamislite da se to desi negde u Crnom moru, i ostali bismo bez gasa. Zamislite da nismo pravili gasovod koji imamo, mogli bismo ljudima da kažemo već sada da neće imati struju 12 sati dnevno - kazao je predsednik.

Vučić ističe da je ključno da prežive kompanije u Srbiji, a potom je govorio o geopolitičkoj situaciji, i istakao da bi rusko pripajanje četiri ukrajinske oblasti moglo imati teške posledice po nas.

- Osim što postoji navijački diskurs u našoj zemlji gde 80 ljudi navija za Rusiju, a ostali za Ukrajinu. I jedni i drugi kažu da se srpski interesi štite podržavanjem nekih drugih. To je laž, srpski interesi se štite samo ako brinete o Srbiji, a ne o nekom drugom. To ne možete da izmenite, i ja neću da se dodvoravam nikome. Strasti su suviše jake kod nas, i emocije ne možete da pobedite. Potrebno je da se rukovodstvo ne vodi emocijama nego razumom - kaže on.

Predsednik je dodao da će pripajanje četiri regiona Rusiji rezultirati još jačim pritiscima na Srbiju.

- Imali ste i u Vladi neke koji su se sprdali sa nivoom pritiska. A onda se desilo da u jednom danu imamo pritisak da će EP doneto odluku o prekidu pregovora, pa su rekli da neće biti bezviznog režima, pa da će uvesti nama sankcije. Pa ako to nije pritisak, onda recite šta jeste. Jedino da nam neko stavi glavu na panj. Postoji u našem narodu nepodnošljiva lakoća neodogovornosti - rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da se nije ni danas libio da iskaže stav Srbije, ali i da će dati sve da naša zemlja što bolje prođe kroz krizu. 

Na pitanje zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, Vučić je istakao da se naša zemlja bori za svoju politiku, i da je ta politika definisana zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nakon što je u hrvatskom nedeljniku Ekspres objavljena njegova fotografija sa Hitlerovim brkovima, uz Orbana i Melonijevu, Vučić kaže da nema problem sa time.

- To je sloboda medija. Radili su to i Angeli Merkel, za koju se vidi da je bila veoma mudra, pošto u njeno vreme nije bilo ovakvih sukoba. Meni tu samo je jedna stvar zaparala uši. Zamislite da oni koji su Hiltera sa cvećem dočekivali govore o tome onima koji su se od Hitlera borili od prvog dana. To više govori o njima - rekao je predsednik.

O izjavi pregovarača Manuela Saracina, koji je rekao da neće dozvoliti novu Republiku Srpsku na Kosovu, predsednik kaže da je to interesantna izjava.

- Nisam znao da o tome odlučuju Nemci, ja sam mislio da se o tome dogovaraju Srbi i Albanci. Ja njemu samo da poručim jedno, uz svo poštovanje: "Gospodine Saracin, neće biti ni nezavisnog Kosova onako kako planirate. Shvatio sam vašu poruku, nadam se i da ste vi razumeli moju poruku" - zaključio je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (190)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest