SELAKOVIĆ I DENDIJAS: Čvrsto prijateljstvo i istorijska bliskost srpskog i grčkog naroda

Novosti online

09. 09. 2022. u 13:49

MINISTAR Selaković je rekao da su odnosi strateškog partnerstva Srbije i Grčke zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, te snažnim kulturnim i civilizacijskim vezama.

СЕЛАКОВИЋ И ДЕНДИЈАС: Чврсто пријатељство и историјска блискост српског и грчког народа

Foto: Ministarstvo

Sagovornici su izrazili želju za nastavak produbljivanja odnosa, kroz redovne susrete na visokom i najvišem nivou i razne vidove bilateralnih konsultacija, ali i trilateralne formate koji uključuju Republiku Kipar i Severnu Makedoniju.

Selaković je dodao da očekuje da, uporedo sa rastom obima robne razmene između dve zemlje, bude povećano i interesovanje grčkih kompanija za investiranje u Srbiji.  

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, ministar Selaković je sagovornika detaljno informisao o situaciji u našoj južnoj pokrajini i nastojanjima Prištine da destabilizuje situaciju na terenu kroz sistematsku kampanju zastrašivanja srpskog naroda.

Beograd je, za razliku od Prištine, kako je naglasio šef srpske diplomatije, opredeljen za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja političkim i miroljubivim sredstvima, i zato nam je veoma važno da Grčka nastavi da dosledno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i našu politiku borbe za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Takva politika se, između ostalog, reflektuje i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, kao proces koji za cilj ima ekonomski razvoj i bolje političke odnose u regionu, rekao je Selaković.

Ministri su razgovarali i o energetskoj situaciji, regionalnim i geopolitičkim temama, a Selaković je istakao da je važno uložiti napore da se izbegne svaka eskalacija u području Istočnog Mediterana, i da se mora insistirati na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN na kojima počiva mir u tom regionu.

Srbija, prema njegovim rečima, dosledno podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i moru. Takođe, Selaković je izrazio zahvalnost ministru Dendijasu i Grčkoj na potvrđenoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna