IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE ZAKAZANI ZA 13. NOVEMBAR: RIK proglasio prvu izbornu listu

V. C. S.

09. 09. 2022. u 06:00

REPUBLIČKA izborna komisija (RIK) proglasila je na jučerašnjoj sednici listu "Srbija za Vlahe - Zajedno možemo sve" za izbore za članove nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine.

ИЗБОРИ ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ ЗАКАЗАНИ ЗА 13. НОВЕМБАР: РИК прогласио прву изборну листу

Foto Tanjug

Utvrđeno je da ta lista, sa 23 kandidata, ispunjava sve uslove, a ukupan broj pravno valjanih izjava birača koji je podržavaju je 773.

Članovi RIK-a usvojili su i Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku neposrednih izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, 13. novembra. Usvojena je i odluka o utvrđivanju boje glasačkih i boje kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije.

Odlukom koju je u ponedeljak potpisala ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, izbori su raspisani za članove nacionalnih saveta 23 manjine. Članovi saveta biće birani neposredno ili putem elektorske skupštine.

Upisivanje pripadnika nacionalnih manjina u poseban birački spisak trajaće do 27. oktobra. Pravo glasa na izborima za nacionalne savete imaju samo oni pripadnici manjina koji su upisani u poseban birački spisak svoje manjine.

Za 19 nacionalnih manjina izbori 13. novembra biće neposredni. Za četiri - goransku, makedonsku, hrvatsku i crnogorsku biće preko elektorske skupštine.

Za glasanje za nacionalne savete predviđeni su listići različitih boja, tako što će svaka manjina imati svoju boju. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biće beo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda