POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SRBIJE I KRALJEVINE ESVATINI: Prijateljstvo dve zemlje datira još iz 1990. godine

Tanjug

29. 07. 2022. u 13:30

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su danas sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladle više sporazuma sa ciljem unapređenja saradnje između dve zemlje.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СРБИЈЕ И КРАЉЕВИНЕ ЕСВАТИНИ: Пријатељство две земље датира још из 1990. године

Tanjug

Reč je o Sporazumu o kulturno-prosvetnoj saradnji, Sporazumu o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazumu o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Selaković je rekao da se ministarka Dladla nalazi u istorijskoj poseti Beogradu, imajući u vidu da je u zvanično 32 godine dugoj istoriji Republike Srbije i Kraljevine Esvatini ovo prva zvanična poseta ministra inostranih poslova.

"Time je naše zadovoljstvo značajno veće. 1990. godine tadašnja Jugoslavija i Kraljevina Esvatini uspostavile su svoje diplomatske odnose, ali su naši odnosi značajno duži imajući u vidu da je naša država, nekada pod drugim imenom kao Jugoslavija, bila jedan od glavnih protagonista antikolonijalne borbe, borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih i prijateljskih naroda Afrike", rekao je Selaković.

Tanjug

Naveo je da od tada datira i naša pomoć Svazilendu, što je nekadašnje ime Kraljevine Esvatini, te dodao da je naše prijateljstvo jačalo i tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja.

"Potpisivanjem ovih pet veoma značajnih dokumenata pokazali smo našu opredeljenost za razvoj naših odnosa u budućnosti", istakao je Selaković i dodao da je uveren da Srbiju i Esvatini tek čeka period intenzivnije saradnje.

Naveo je da je na današnjem sastanku bilo reči o različitim modalitetima saradnje dve zemlje, naročito u oblasti poljoprivrede, sporta, turizma, ali i drugim oblastima.

Ministarka Dladla je rekla da Esvatini i Srbija imaju dugogodišnje bilateralne odnose još iz vremena kada je Srbija bila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i istakla da su veze između dve zemlje uvek bile zasnovane na međusobnoj podršci, solidarnosti i razumevanju.

Tanjug

Između ostalog, izrazila je zahvalnost za stipendije koje su dodeljene studentima Esvatinija kroz program "Svet u Srbiji".

"Mogućnosti koje program donosi poslužiće mladim ljudima Esvatinija i obezbediti budućnost naše zemlje u godinama koje dolaze. Pozdravljam i cenim uveravanje Vlade Srbije da nameravate da povećate kvotu stipendija dodeljenih Esvatiniju u narednim godinama", rekla je Dladla.

Ona je izrazila zahvalnost i za humanitarnu pomoć od oko 35 tona prehrambenih proizvoda doniranih Esvatiniju tokom pandemije korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆAN PRIKAZ SRPSKE VOJSKE: Helikopteri nadleću poligon Pešter (VIDEO)