VULINA CILJAJU STRANE SLUŽBE: Ministar policije tvrdi da njegovi politički stavovi o srpskom svetu mogu da ga koštaju mesta u Vladi

E. V. N.

25. 07. 2022. u 09:00

JEDNA od najvećih obaveštajnih službi na svetu me je obavestila da su moji stavovi neprihvatljivi i da će, ukoliko ih ne promenim i ne napustim politiku koju vodim, učiniti sve da ne budem član Vlade.

ВУЛИНА ЦИЉАЈУ СТРАНЕ СЛУЖБЕ: Министар полиције тврди да његови политички ставови о српском свету могу да га коштају места у Влади

Foto Tanjug

Ovo je juče rekao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i dodao da, "u finišu formiranja Vlade uvek se odredi nekoliko ljudi čije glave moraju da padnu", a da njegovi stavovi o svim Srbima u istoj državi i prijateljskim odnosima sa Rusijom i Kinom mnoge žuljaju.

- I predsednik Aleksandar Vučić je od naših obaveštajnih službi upoznat sa ovom pretnjom koju sam dobio, kao i da ta strana služba obećava da će pokrenuti veliku medijsku kampanju radi moje eliminacije iz Vlade Srbije i političkog života. Dakle, na mene će krenuti masovan napad, najverovatnije negde oko konstituisanja parlamenta, kada dođe španski premijer, pa posle toga. Kao i sve obaveštajne službe, oni vole da pokazuju snagu i rekli su mi i ko će voditi kampanju protiv mene i kako će to raditi. Uslov je bio da počnem da radim za njih, ali to neću po cenu glave. Lako je izgubiti fotelju, a mogu i glavu, ali neću biti špijun ni jedne jedine obaveštajne organizacije - kazao je ministar Vulin za TV Pink.

On je zamolio predsednika Vučića da izdrži sve pritiske i da ne dozvoli da Vladu formiraju agenti:

- Znam šta mene čeka i šta je cena moje politike i uverenja o neophodnosti postojanja srpskog sveta, o vojnoj neutralnosti Srbije i očuvanju Srba bez obzira na to gde žive i održavanju najboljih odnosa i sa Rusijom i sa Kinom. Znam koliko će me to koštati i spreman sam da platim tu cenu.

Ova Vulinova saznanja mogu se dovesti u vezu sa njegovim izjavama o srpskom svetu, vezama sa Rusijom i Kinom, koje su često meta političara i dela javnosti iz regiona i Srbije, ali i članova Vlade.

Tako je Memorijalni centar Srebrenica nedavno objavio Izveštaj o negiranju genocida, koji je zasnovan na monitoringu u periodu od maja 2021. godine do maja ove godine. Među onima koji negiraju genocid u Srebrenici, kako se navodi u ovom izveštaju čiju je izradu finansirala Velika Britanija, "najčešće se pojavljuju Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, ministar Vulin i poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta".

Posle Vulinovih izjava o srpskom svetu, odnosno da sanja da svi Srbi budu u jednoj državi, javno je reagovala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, kao i njihove kolege iz Sarajeva, uz poruku da je u pitanju rušenje Dejtonskog sporazuma.

Imao je nekoliko verbalnih obračuna sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, koja mu je poručila da kao lider "malecke stranke Pokret socijalista koji zauzima veliko mesto u Vladi Srbije, ima mogućnost da propagira svoje stavove, ali da njegovi stavovi o srpskom svetu nisu zvanična politika te iste vlade u kojoj sedi".

Zamerila mu je i kada je rekao, posle zabrane posete predsednika Vučića Jasenovcu, da će svi hrvatski funkcioneri koji nameravaju da uđu u Srbiju, morati posebno da najave i obrazlože posetu. Vulin je više puta ukazivao na njene stavove o potrebi da se uvedu sankcije Rusiji, kao i da je "glasala za rezoluciju o genocidnosti srpskog naroda", misleći na njenu odluku da se na Vladi pozitivno izjasni o Rezoluciji o genocidu o Srebrenici koju je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija htela da progura Velika Britanija 2015. godine, ali je Rusija uložila veto.

- Između nas postoji dubinska, temeljna razlika. O Vladi i ministrima jedino može da odlučuje srpski narod i predsednik Vučić. Mene uopšte ne zanima mišljenje američke ambasade. Napadi Mihajlovićeve na mene su počeli kada je ta ambasada izašla sa stavom da joj se ne dopadaju moji stavovi o srpskom svetu. Mi imamo tu suštinsku razliku, ja sam za samostalnu Srbiju - rekao je Vulin juče i dodao da "kakva god da je PS, to je srpska, slobodna stranka i sigurno je veća od G-17 plus, dugotrajnija i uspešnija".

Na Vulinove izjave više puta su reagovali predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović... 

DVE DECENIJE NA FUNKCIJAMA

VULIN je dva puta biran za narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine, a 2013. je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine, kada je postao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat u ovom resoru. Zatim je bio ministar odbrane, pa unutrašnjih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)