ZAŠTO JE ZAGREB ODBIO ZAHTEVE SRPSKOG PREDSEDNIKA? Vučićeva sveća osvetlila bi hrvatski mrak oko Jasenovca

D. MILINKOVIĆ

20. 07. 2022. u 09:00 >> 16:40

DVA odlaganja i konačna zabrana posete predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu još jednom su razotkrili stravičan odnos hrvatskih vlasti i njihove javnosti prema jednom od najmonstruoznijih stratišta na tlu Evrope tokom Drugog svetskog rata.

ЗАШТО ЈЕ ЗАГРЕБ ОДБИО ЗАХТЕВЕ СРПСКОГ ПРЕДСЕДНИКА? Вучићева свећа осветлила би хрватски мрак око Јасеновца

Foto: D. Goll

Jer, Zagreb sve čini da se zločini koji su tamo počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima potisnu, ne pominju, skrivaju - dok ih ne prekrije kolektivni zaborav.

Ovako sagovornici "Novosti" u najkraćem komentarišu odluku bez presedana da se Vučiću ne dozvoli privatna poseta Jasenovcu, a koju su pratila nesuvisla objašnjenja hrvatskih zvaničnika, na granici teških provokacija, poput izjave šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da "nije isto želeti na more i u Jasenovac".

Vučić koji je posle poteza hrvatskih vlasti rekao da njima očigledno nikad nije bilo vreme, niti će biti, za posetu srpskog predsednika Jasenovcu i juče je ponovio da nećemo dozvoliti da stradanja našeg naroda budu zaboravljena:

- Kao što nemamo pravo da nipodaštavamo i da ne govorimo s pijetetom o žrtvama drugih naroda, tako ne smemo da dozvolimo ni da naše žrtve budu bačene pod noge.

Nažalost, skoro osam decenija nad jasenovačkim žrtvama sprovođena je politika zaborava i minimiziranja njihovih stradanja, posebno u Hrvatskoj. Na ovom stratištu nikada nije bio Josip Broz Tito niti ijedan srpski predsednik, a memorijalni kompleks i spomenik "Kameni cvet" nagriza zub vremena. Hrvatski zvaničnici na svaku godišnjicu proboja logoraša na jedvite jade odlaze na odaju poštu žrtvama, najčešće zavađeni, u više kolona. Neretko ove protokolarne posete prate i incidenti i isticanje ustaških simbola.

BRISEL PONOVO ĆUTI NA SKANDAL

ODLUKA hrvatskih vlasti da zabrani posetu nije u saglasju ni sa evropskom praksom i vrednostima, ali je na poteze Zagreba iz Brisela i ovog puta usledilo - ćutanje. Državni sekretar u MSP Starović rekao je da je zabrana ove vrste sama po sebi skandal, kao i to što nema adekvatne reakcije iz EU. On je naveo i da će Vlada odlučivati o eventualnim kontramerama.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović istakao je juče da je zabrana posete Jasenovcu skandal koji se ne može povoljno odraziti na dalji razvoj odnosa između dve zemlje i ukazao da se nikada u istoriji Evrope, nakon Drugog svetskog rata, nije desilo da nekom šefu države ne bude dozvoljeno da obiđe lokaciju koncentracionog logora, bilo službeno ili privatno.

Starović je naveo da srpske vlasti još nisu dobile nikakvo suvislo objašnjenje za ovakav potez Zagreba i dodao da obrazloženja iz hrvatske štampe, gde se to povezuje sa godišnjicom obeležavanja zločinačke akcije "Oluja", ne mogu biti prihvatljiva, budući da je prvi zahtev za organizaciju službene posete stigao u septembru prošle godine, 11 meseci uoči najavljenog obeležavanja te akcije u Kninu.

- Pravi razlozi leže u nespremnosti hrvatskih vlasti i društva u celini da se na pravi način suoče sa činjenicama o strašnim zločinima koji su počinjeni nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH. Mislim da je za njih prilično neprijatna činjenica to što bi ih poseta predsednika Srbije, polaganje venaca i paljenje sveća na najvećem srpskom stratištu, na pravi način podsetilo na suštinu i karakter tih zločina.

Da za hrvatske vlasti nikad nije bilo, niti će biti vreme za posetu jednog srpskog predsednika Jasenovcu, smatra i bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović. On za, "Novosti", kaže da je Hrvatska svesna da je tokom Drugog svetskog rata doživela nešto što je danas sramotno da se pominje, još manje naglašava:

ZUROF:  NERAZUMNA ODLUKA

DIREKTOR za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", istoričar Holokausta Efraim Zurof poručio je juče da "odbijanje Hrvatske da dozvoli srpskom predsedniku Vučiću, unuku jasenovačke žrtve, da oda svoju poštu, samo pogoršava odnose.

- Nema razumnog razloga za zabranu posete - naveo je na "Tviteru" Zurof, koji je ranije pozvao hrvatske vlasti da ponište odluku o zabrani posete.
Naše Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je oštar protest Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust, a na zabranu posete Vučića Jasenovcu već su stigle adekvatne reakcije od Američkog muzeja Holokausta.

- To je faktički genocid pre svega nad srpskim narodom, ali i nad Jevrejima, Romima, hrvatskim antifašistima. To je bio pravac zvanične politike NDH. Podsetiću da je Stipe Mesić, kao predsednik hrvatske vlade, prilikom obilaska dijaspore u Švajcarskoj i Australiji trijumfalno naglašavao da je Hrvatska tokom Drugog svetskog rata dva puta pobedila, jednom na strani Nemačke, drugi put na strani saveznika. Nažalost, hrvatsko društvo se nikada nije suočilo sa počinjenim zločinima. Decenijama je Hrvatska bila zaštićena od produbljenog tumačenja tih događaja plaštom socijalističkog okruženja, a držanje dešavanja u Jasenovcu "pod zemljom" nastavile su i sadašnje hrvatske vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!