„NOVOSTI“ SAZNAJU - NOVA VLADA DO 15. AVGUSTA: Dva imena za premijera, osam ministara ostaje bez fotelje?

D. M.

13. 07. 2022. u 10:05

SASTAV nove vlade Srbije trebalo bi da bude poznat do 15. avgusta, mnogim aktuelnim ministrima klima se fotelja, a očekuje se da bude promenjeno više od polovine sadašnjih članova kabineta Ane Brnabić.

„НОВОСТИ“ САЗНАЈУ - НОВА ВЛАДА  ДО 15. АВГУСТА: Два имена за премијера, осам министара остаје без фотеље?

Foto V.N.

Prema nezvaničnim informacijama "Novosti", iako se u javnosti spekulisalo sa brojnim kandidatima za mandatara, u najužem krugu trenutno su dva imena, a od konačne odluke ko će u novom sazivu voditi Vladu u velikoj meri će zavisiti i raspodela funkcija u Nemanjinoj 11.

Kako tvrde naši izvori, novi mandat je zagarantovan ministrima finansija i poljoprivrede Siniši Malom i Branislavu Nedimoviću, kao i aktuelnoj premijerki. Znatno su ojačale šanse za ostanak u Vladi Maji Popović i Jadranki Joksimović koje će, najverovatnije, nastaviti da vode iste resore - pravdu, odnosno evropske integracije.

Prilično je sigurno još desetak ministara koji su u prethodnom periodu ostvarili značajne rezultate, ali je moguće da među njima dođe do određenih rokada ili da u poslednjem trenutku neko od njih, ipak, otpadne.

Mnoge je, međutim, očigledno demoralisao skraćeni mandat Vlade, neki su pravili greške, pojedini nisu opravdali ukazano poverenje, pa je tako najmanje osam ministara pod znakom pitanja i velika je verovatnoća da neće ostati na funkciji. Među njima su, između ostalih, Anđelka Atanasković (privreda), Marija Obradović (državna uprava), Radomir Dmitrović (briga o porodici)...

ĐURIĆ BUDUĆI ŠEF DIPLOMATIJE?

PREMA nezvaničnim informacijama, jedan od novih članova ministarskog tima mogao bi da bude Marko Đurić, koji je trenutno na poziciji našeg ambasadora u Americi. Već duže se u političkim krugovima spekuliše da se on vraća iz Vašingtona i da bi mogao da preuzme funkciju šefa diplomatije, koju trenutno obavlja Nikola Selaković.

Foto: Tanjug

Nastavak saradnje sa socijalistima u ovom trenutku je izvestan, tako da bi kadrovima SPS opet trebalo da pripadne određena kvota ministarskih pozicija, doduše, moguće nešto manja nego u odlazećem sazivu, gde su imali dva mesta. Naši izvori iz vrha vlasti tako tvrde da je, ukoliko socijalisti ponovo budu deo vlasti, potpredsednik Vlade i ministar prosvete Branko Ružić viđen i u novom premijerskom kabinetu, dok će ministar bez portfelja Novica Tončev najverovatnije završiti karijeru u Nemanjinoj.

Očekuje se da i u budućem sazivu bude mesta za kadrove koalicionih partnera naprednjaka - SDPS, PUPS, Pokreta socijalista, SNP... Iako su ga pojedini osporavili, nije isključeno ni da Nenad Popović ostane na ministarskoj funkciji.

Foto: Novosti

Jadranka Joksimović i Maja Popović

DIJASPORA

U NOVU vladu Srbije, prema oceni koalicije NADA, trebalo bi ponovo uvesti ministarstvo za dijasporu. Ovaj savez u svom zahtevu navodi da je to neophodno kako bi se naši državljani koji žive u inostranstvu više uključili u društvenopolitičke i ekonomske tokove u matici.

SNS koji je osvojio 120 mandata, sa 13 poslanika manjinskih stranaka imao bi komotnu većinu, ali je s obzirom na velike izazove i teške odluke koje čekaju Srbiju procenjeno da bi delotvornija bila što šira koalicija. Sa 31 poslanikom SPS, i manjinama, vladajuća koalicija sa naprednjacima kao stožernom strankom imala bi skoro dvotrećinsku većinu u Skupštini, odnosno 164 poslanika.

Predsednik Aleksandar Vučić od sutra započinje konsultacije sa predstavnicima 12 lista, koje su na aprilskim izborima izborile prolaz u parlament.

- Želja mi je da Vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta - rekao je Vučić.

Foto: Novosti

Branislav Nedimović i Siniša Mali

Poslednji rok za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Srbije je 4. avgust ali, kako je juče poručio generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović, konstitutivna sednica će biti zakazana sigurno ranije. Spekuliše se da bi novi poslanici mogli da sednu u klupe najverovatnije između 25. i 27. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024