STRAHOTE JASENOVCA U GRAČANICI: Pored Pariza, interaktivna audio postavka i na KiM

V.C.S.

11. 04. 2022. u 13:56

AUDIO izložba "Jasenovac, logor smrti, zemlja živih", pored Pariza, gde je prošle nedelje otvorena postavka, biće prikazana i u Gračanici. Izložba se otvara u sredu uveče, 13. aprila, u Galeriji umetnosti Priština - Gračanica i Domu kulture "Gračanica".

СТРАХОТЕ ЈАСЕНОВЦА У ГРАЧАНИЦИ: Поред Париза, интерактивна аудио поставка и на КиМ

Muzej žrtava genocida

Na otvaranju će govoriti vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski gospodin Teodosije, direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković, kustos Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković i autor Darko Nikolić.

Izložba donosi osam radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a uloge naratora poverene su glumcima Radivoju Raši Bukviću i Bojani Kovačević Gajin, koji su snimili priče i vođenja.

Posetiocima je putem veb aplikacije, kojoj pristupaju sa svojih mobilnih telefona, uz pomoć slupalica, omogućen ličan, interaktivan i višedimenzionalan doživljaj. Oko radiofonskih priča dizajnirane su posebne instalacije u prostoru, koje pomažu da se taj doživljaj produbi.

Postavka je inspirisana istorijskim događajima, ali nije istorijska po karakteru, već predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju u audio formi.

Producent postavke je digitalna agencija NextGame iz Beograda, dok je Muzej žrtava genocida pružio neophodnu stručnu podršku. Autori su Bogdan Španjević i Darko Nikolić, a stručni konsultant istoričarka Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju.

Kako navode organizatori, poruka izložbe je da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda