U VEĆINI OPŠTINA NAPREDNJACI MOGU I BEZ PARTNERA: SNS ima uslove za samostalnu lokalnu vlast u deset mesta, a u tri mora u koalicije

E. V. N.

06. 04. 2022. u 07:00

NAPREDNjACI će u novom sazivu sigurno biti okosnica vlasti u 10 od 13 lokalnih samouprava u kojima se birala i opštinska ili gradska vlast, dok u Aranđelovcu, Kladovu i Boru nemaju samostalno više od polovine odbornika. Ipak, u većini slučajeva na lokalu mogu sami da formiraju većinu, u jednom broju ići će s tradicionalnim koalicinom partnerima - socijalistima. Zanimljivo je da će u mnogim sazivima, kao u Majdanpeku, veći broj grupa građana, u odnosu na ranije, sesti u odborničke klupe.

У ВЕЋИНИ ОПШТИНА НАПРЕДЊАЦИ МОГУ И БЕЗ ПАРТНЕРА: СНС има услове за самосталну локалну власт у десет места, а у три мора у коалиције

Foto Z. Jovanović

Ubedljiva pobeda u Sečnju i osvajanje više od polovine mandata (a da li će to biti 15 ili 16 znaće se kad Opštinska izborna komisija zvanično izbroji sve glasove), omogućila je SNS da samostalno formira lokalnu vlast. Ipak, postoje indicije da će možda ipak praviti koaliciju sa SPS, ali će to biti poznato tek narednih dana. SPS bi mogao da im ponudi još pet ili šest svojih odbornika. Tako će boje opozicije ovde braniti samo dva ili tri predstavnika grupe građana "Za bolju opštinu", u zavisnosti od konačne preraspodele.

Peripetije oko ulaska odbornika Jedinstvene Srbije u Skupštinu opštinu Sevojno juče su ispravljene, pa će ova stranka, ipak, imati jednog predstavnika. Samostalno slaganje skupštinske većine moguće je za naprednjake, koji imaju 10 od 19 odbornika.

- Izbori su tek okončani i nema pregovora o mogućoj budućoj koaliciji. Ovog puta smo sami osvojili 10 mandata, a u prošlom sazivu smo bili u koaliciji sa "Zdravom Srbijom", koja je imala pet odbornika. Kako će biti sada, još nismo odlučivali - kaže dosadašnji predsednik Opštine Sevojno Ivan Marić.

Stamatović će u Sevojnu imati četiri mesta u lokalnom parlamentu, GG "Ujedinjeni za Sevojno Bogosav Mihajlović" su obezbedili dva mandata, dok će radikali i Zavetnici imati po jednog predstavnika.

Uslov da budu jedina stranka vlasti i u Bajinoj Bašti obezbedila je lista oko naprednjaka sa 24 mandata, od 45 koliko ih ima u skupštini. Tako da, ako se odluče da formiraju vlast sa SPS, moći će da računaju na njihovih šest odbornika. Lista "Uroš Đokić - Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte" s devet mandata, takođe će biti deo parlamenta u ovom mestu, kao i Stamatovićeva stranka s tri, i Tadićeva SDS s dva. I Dveri će im se pridružiti u sali s jednim odbornikom.

Verni svom koalicionom partneru SPS, SNS će ostati u Lučanima. Oni će uprkos tome što imaju 20 od 35 mandata, vlast fomirati sa SPS, koji je osvojio četiri. U lokalnom parlamentu naći će se i GG "Jedan tim" s devet i POKS s dva odbornika.

Do ovih izbora, SNS je u Smederevskoj Palanci vladala sama, pa će verovatno nastaviti i u novom sazivu. Ipak, iako imaju većinu sa 34 od 46 mandata, ne isključuju mogućnost koalicije. Na ovim izborima osvojili su tri odsto manje nego na prošlim. SPS u ovom mestu ima četiri mandata, kao i do sada. Novajlije koje su zakoračile u palanačku skupštinu su iz dve koalicije - "Narodna stranka, Pokret slobodnih građana - ujedinjeni za Palanku, Nenad Milojčić" i "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Palanke" sa po četiri mandata. Od pomenutih, odbornike je dosad imala samo Narodna stranka. Premijerno pojavljivanje imaće i Stamatovićeva "Zdrava Srbija" s dva i "Narodni front - Most - Dušica Savić" s jednim odbornikom.

SNS u Knjaževcu predvodi Milan Đokić, koji je na čelu opštine 10 godina, a na ovim izborima dobili su 27 od 40 mandata. Za razliku od prošlog saziva, u kojoj su bile tri političke opcije - SNS, SPS i POKS, ovaj će činiti pet lista. Socijalistima je pripalo šest mandata, Ujedinjenoj opoziciji četiri, Patriotskom bloku dva, dok NADA ima jedan mandat.

- Prerano je da pričamo o koalicijama. U svakom slučaju izvesno je da nastavljamo da radimo na započetim projektima, zato smo i išli na prevremene lokalne izbore i pitali građane da li su za to, što su oni i potvrdili - rekao je Đokić.

Naprednjaci s Pokretom socijalista i PUPS u Medveđi mogu samostalno da formiraju vlast sa 13 od 25 mandata, ali se ne isključuje mogućnost da nova vladajuća koalicija bude brojnija. Kako ističu iz SNS, otvoreni su za razgovore sa svima i ne iskuljučuju mogućnost da uspostave saradnju s još nekim od predstavnika. "Medveđa ima bolje" ima petoro odbornika, troje je iz redova SPS, dok je jedan sa liste "Za razvoj Medveđe". Albanci će imati troje predstavnika, dva mandata "Za Medveđu", a jedan partiji Šaipa Kamberija.

Majdanpečka skupština biće pojačana s dve grupe građana - "Ne dam" i "Može i drugačije". Iako imaju pet mandata manje nego na izborima 2018. godine, naprednjaci imaju većinu sa 19 od 31 mandata. Od rezultata ponovljenih izbora na pojedinim mestima zavisi da li će socijalisti dobiti eventualno još jedan, odnosno šesti mandat, ili će se zadržati na pet, kada će se znati i da li će dobiti priliku da sa SNS formiraju novu vlast. Oni su na ovim izborima dobili dva više nego na prethodnim.

Novosti

Za krupniji prikaz grafike kliknite OVDE

Socijalisti u Kuli još čekaju stav partijske centrale o tome da li će se s vrha dogovarati koalicija sa SNS na lokalu. Oni su sada osvojili tri mandata, a u prethodna dva saziva bili su opozicija vladajućoj SNS. Većinu čine naprednjaci, koji su uz podršku Saveza vojvođanskih Mađara, osvojili 21 od 37 mandata. Potpuno novi na političkoj sceni su GG "Kuljani i naš grad - Ujedinjeni za pobedu Kule", sa četiri mandata. "Kritična masa" imaće koliko i u dosadašnjem sastavu - četiri.

Kladovo je zasada bez koalicionih dogovora, gde naprednjaci imaju 14 od 28 odbornika, četiri manje nego u dosadašnjem sazivu, tako da njima treba partner za formiranje vlasti. SPS - JS koji su dosad imali devet, sada su osvojili pet mandata. PUPS neće sedeti u novom sazivu. Pokret za Kladovo ulazi s devet mandata.

U Boru je izvesno da će biti formirana vlast SNS i SPS, budući da naprednjaci imaju 15 mandata od 35, nedovoljno da sami formiraju vlast. Tako će sa četiri odbornika socijalista imati većinu od 19. Gradonačelnik će, prema sadašnjim saznanjima, biti iz SNS, Vladimir Stanković, koji je trenutno načelnik Borskog okruga, dok će koalicionom partneru SPS pripasti mesto odbornika, kao i tri mesta u Gradskom veću. U opoziciji će biti koalicija NS - DS - Vlaška narodna stranka - GG "Borani se pitaju" sa šest, Vlaška stranka "Most" sa četiri, koalicija oko SSP - tri i po jednog predstavnika imaće GG "Borci za Bor" i "Glasno za omladinu".

U aranđelovačkom parlamentu SNS je obezbedila 19 od 41 mesta, pa će morati da prave koaliciju. SPS ima sedam mandata, Zavetnici pet, koalicija oko Dveri tri, POKS dva i Suverenisti jedan.

PONIŠTENI IZBORI NA 12 MESTA

U BRANIČEVSKOM okrugu izbori su poništeni na 12 glasačkih mesta. Glasanje će biti ponovljeno na deset mesta u Požarevcu i na po jednom u Velikom Gradištu i Petrovcu na Mlavi.

LjUBIĆ SEDMI PUT NA ČELU DOLjEVCA?

DA zaokruži dve decenije na čelu Opštine Doljevac mogao bi Goran Ljubić, koji je već 18 godina predsednik. Kako se spekuliše, s obzirom na to da naprednjaci imaju većinu, verovatno će sami fomirati vlast, a to bi Ljubiću obezbedilo sedmi mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)