VUČELIĆ: Pravi trijumf Vučića, najveći gubitnik prozapadna opozicija

Novosti online

04. 04. 2022. u 09:12 >> 09:33

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić bio je gost Jutarnjeg programa na televiziji Pink.

ВУЧЕЛИЋ: Прави тријумф Вучића, највећи губитник прозападна опозиција

Foto: Printskrin/Tv Pink

Vučelić, koji je u emisiji gostovao sa Bojanom Bilbijom, govorio je o rezultatima izbora u Srbiji, kao i o postizbornoj kombinatorici.

- Izlaznošću i načinom na koji su obavljeni izbori građani su pokazali političku zrelost i jednu veliku politiku odgovornost. Iz toga je proistekao pravi trijumf Aleksandra Vučića, koji je dobio dva miliona i 300.000 glasova. To je bila i neka vrsta verifikacije njegovog prvog mandata na toj funkciji. To je briljantan rezultat koji zaslužuje sve čestitke i svaki od tih glasova on je junački i zaslužio. Ja sam bio uveren u to, u takvu razliku, jer znam kako srpski narod gleda na to. Druga stvar koja je važna, SNS je dobila nešto manje od mojih očekivanja, govorim o parlamentarnom nivou. To je zato što se SNS ponašala odgovorno, ona je bila stišana odgovornošću, vodila je jednu pozitivnu kampanju i dozvolila je da drugi politički takmaci više Srbuju, budu glasno za Ruse, protiv sankcija Rusiji...Treća stvar, glavni politički takmac, ova pronato, prozapadna opozicija je poražena, katastrofalno je izgubila ove izbore, do nogu je poražena - kazao je Vučelić na početku gostovanja.

Foto: Printskrin/Tv Pink

Bilbija je potom dodao da su "kod Vučića svi rezultati istorijski".

- Sve što je uradio su istorijski rezultati, počev od prosečne plate, izgradnje kliničkih centara, bolnica, puteva, fabrika... Sve se nekako pretvara u kratke vesti, kao da je to nebitno, kao da je obična vesti. Tako i sa ovom njegovom pobedom, dva puta uzastopno u prvom krugu. Potpuno je fokus pomeren. Za mene je prilično šokantno da poraženi kandidati, ubedljivo poraženi, niko nikada nije priznao poraz i čestitao protivkandidatu - kazao je Bilbija i dodao da je "razlika preko 1,5 miliona glasova, 43 posto".

- Niko nikakvu pouku nije izvukao, o čemu svedoče njihove izjave posle izbora. Kažu da su u urbanim sredinama pobedili, a kojim to? Najveća urbana sredina je Beograd, a tu je više nego duplo razlika. Pritom, Vučić nije vodio tu populističku kampanju, kao što su drugi. Naprotiv, sve je radio smanjujući sebi rezultat. Krajnje je vreme da ta opozicija prizna poraz i sebi i drugima. Mnogo lakše će moći u budućnosti da ostvare neke rezultate.

Parlamentarni izbori u "senci ukrajinske krize"

- Ovi koji su iz prikrajka gledali i nisu se izjašnjavali o važnim stvarima, prošli su relativno dobro. Ukupan uspeh je podrška Vučićeve politike, politike neutralnosti, politiku nacionalne i državne odgovornosti, objektivan stav u odnosu na vojnu intervenciju u Ukrajini. Opozicija koja je izgubila neće da prizna sud i odluku svog naroda. Oko levice i desnice - možda je desno nešto u odnosu na centar koju zauzima Vučić i njegova odgovorna politika. Jeste da se te stranke samoimenuju kao desnica, ali nijedna niti je šovinistička, niti je ekstremno nacionalistička, ona je sa manje obaveza i odgovornosti podržavala snažno neuvođenje sankcija Rusiji i na tome dobila ogromnu podršku. A zvanična politika nije ni uvela sankcije niti je razmišljala o tome. Levica, ako je nešto što se dobija potvrda u Briselu i Vašingtonu i kod Soroša, onda ja ne bih rekao da je to levica, to nešto što je potpuno novo - kazao je Vučelić.

Foto: Printskrin/Tv Pink

Bilbija se osvrnuo na bolji rezultat socijalista na ovim izborima, na rezultate Miloša Jovanovića, kao i Boška Obradovića.

- Svi su me na neki način iznenadili. Iznenadila me i gužva na biračkim mestima - kazao je Bilbija.

Ko je najveći gubitnik izbora?

- Najveći gubitnik je pronato, prozapadna opozicija, Đilas, Marinika, Jeremić, Vladeta. To je katastrofalan poraz, oni nemaju nikakvu politiku, politika se svodi na neposredno ogovaranje Vučića. Nemaš politiku, vrednosni sistem, izbegavaš da se izjasniš o bilo kom bitnom pitanju. Njihova politika bila je samo usmerena na napadanje Vučića, onda je to karh - kazao je Vučelić.

Komentarišući postizborne koalicije, on je rekao.

- Na parlamentarnom nivou, SNS sa organskim saradnikom Mađarima imaju većinu. Ja sam pažljivo slušao obraćanje Vučića, tako da ostavljamo pitanje koalicione saradnje - rekao je on.

- Podrška od 60 odsto u prvom krugu je tako ubedljiva i snažna. On ima takav autoritet i legitimitet - dodao je Bilbija i osvrnuo se na izbore i pobedu Orbana u Mađarskoj.

- Moglo se desiti teoretski i da u Srbiji i Mađarskoj pobedi opozicija, i ti odnosi bi se vratili 10 godina unazad i sve što je postignuto počelo bi da se usporava, išlo bi traljavo. To što su uradili Vučić i Orban prethodnih godina, to je takva jedna renesansa. I taj "Otvoreni Balkan" može samo da izgura lider koji ima ogromnu podršku i snagu - izjavio je Bilbija.

- Vučić je izabran neposredno na izborima, on je čovek sa legalitetom i legitimitetom. Otud proističe i njegova snaga. Svi oni koji su bili protiv njegove politike su doživeli krah. Nema tu ni moralne, ni političke odgovornosti među njima, neće to biti kraj njihovih političkih karijera - dodao je Vučelić.

Foto: Printskrin/Tv Pink

O izbornoj tišini

- Mislim da treba da ostane, može možda da se smanji, meni lično prija. Evo kada pričamo o ratu u Ukrajini, evo zašto je tako srpski narod reagovao, jer je to sleđenje koda srpskog naroda, jer je srpski narod istorijski zreo. Nija ta politika balansiranja i neutralnosti koju Vučić vodi, nije politika bez stava. On se snalazi na osnovu svog stava u prostoru u kom je stavljen - kazao je Vučelić.

- Neka ostane izborna tišina, ona se gubi na mrežama... Snažna država potrebna je da bi se oduprli pritiscima, zato je bitna podrška naroda, a 60 posto je jedna velika plebiscitarna podrška koja daje snagu i vetar u jedra Vučiću i saborcima, koji je još juče rekao kako gleda unapred, ima viziju kako će postaviti državnu politiku, apropo ozbiljnih turbulancija u svetu - naveo je Bilbija.

- Čitava EU proživljava duboku krizu, samoubilačko. Ponašaju se kao američka polukolonija, od Evrope prave jedan patrljak. Proizveli su rat koji pokušavaju da reše naoružavanjem Ukrajinaca i samih sebe. Taj stepen inferiornosti koji pokazuju evropski lideri je zaista zabrinjavajući i otuda taj evroskepticizam. Mi smo evropska država, ali imamo i tradicionalna prijateljstva sa Rusijom i Kinom. Nije se lako snalaziti u odnosu na dnevne izazove, ali je strateški Vučić to postavio kako treba - zaključuje glavni i odgovorni urednik "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada