SINIŠA MALI: Aleksandar Vučić garantuje mir, stabilnost i ekonomski prosperitet

Novosti online

31. 03. 2022. u 10:00

ZBOG svega što smo uradili u prethodnom periodu očekujem da građani prepoznaju rezultate i da veoma dobro prođemo na predstojećim izborima, te da budemo u mogućnosti da sami formiramo parlamentarnu većinu, što ne znači da nećemo imati koalicione partnere, poručio je ministar finansija u Vladi Republike Srbije i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Siniša Mali.

СИНИША МАЛИ: Александар Вучић гарантује мир, стабилност и економски просперитет

Foto: Tanjug

- Iza Srpske napredne stranke stoje rezultati koji se vide kroz stotine kilometara auto-puteva, nove pruge i vozove, otvorene fabrike i nova radna mesta, bolnice, domove zdravlja, škole... O nama govore dela, ali i brojke, o kojima uvek volim da pričam. Pre 10 godina je nezaposlenost bila 25,9 odsto, a danas je ispod 10 odsto. Prosečna plata je bila 331 evra, a u decembru 2021. godine 635 evra. Nekada smo imali pad privredne aktivnosti, a sada smo među najbrže rastućim ekonomijama u Evropi.

Da li će Aleksandar Vučić pobediti u prvom krugu?

- Aleksandar Vučić je sjajan lider, odličan predsednik i mudar državnik. On je jedini koji garantuje mir i stabilnost, kao i ekonomski prosperitet, koji su nam u ovom trenutku najpotrebniji. Nemam dilemu da građani to odlično znaju i da će dati poverenje čoveku koji je od Srbije napravio državu koja je priznata i cenjena u celom svetu i koja postiže impresivne ekonomske rezultate. Verujem u njegovu pobedu u prvom krugu jer iza sebe ima rezultate koji su od naše zemlje napravili bolje mesto za život.

Veliku pažnju su izazvali njegovi predizborni spotovi, da li su se vama dopali?

- Svideli su mi se jer su zanimljivi i drugačiji, a u isto vreme i informativni. Kroz spotove nam predsednik iznosi činjenice i rezultate koje smo postigli u prethodnom periodu, a prisutna je i doza humora, kao, na primer, kada izađe iz frižidera ili u spotu sa semaforom. Ipak, omiljeni mi je onaj s animiranom devojkom, koja u stvari predstavlja našu Srbiju i uvek se naježim kada ga gledam.

Kažu da će najteži izbori biti u Beogradu jer tu, prema procenama analitičara, opozicija ima šanse za dobar rezultat, kako vi to komentarišete?

- Građani Beograda dobro pamte vreme vlasti onih pre nas koji bi ponovo da se ustoliče u glavnom gradu da bi nastavili da pune sopstvene džepove. Kada sam kao gradonačelnik preuzeo upravljanje Beogradom, to je bio grad na ivici finansijskog kolapsa, sa praznom kasom i gubitaškim javnim preduzećima. Iz njihovog vremena pamtimo Pazlgrad, podzemne kontejnere, Pionirski grad koji je otet deci, repliku Terazija koju je odneo vetar. Neki od njih su stigli i da uvećaju svoj imetak za neverovatnih 619 miliona evra. Dakle, kada se setimo njihovih rezultata s jedne strane, i kada pogledamo naše uspehe s druge strane, mislim da građanima neće biti teško da procene ko treba da vodi Beograd. Ne plašim se izbornog rezultata u glavnom gradu jer iza nas stoje rezultati, a iza opozicije javašluk i lični interesi.

Kako komentarišete vaše konkurente na beogradskim izborima?

- O svakome od njih govore dela, odnosno nedela, a građani su ti koji treba da daju svoj konačan sud u nedelju, 3. aprila. Verujem u odličan izborni rezultat Srpske napredne stranke, a našim konkurentima ne želim da se bavim.

A šta mislite o Zdravku Ponošu?

- Ne bih da dajem prostor drugim predsedničkim kandidatima, niti da ih komentarišem. O svima neka govore dela i neka građani procene ko od njih im nudi mir, stabilnost, ekonomski napredak i bolja radna mesta. Ja nemam dilemu da je to jedino Aleksandar Vučić.

Izborna kampanja je bila u senci rata u Ukrajini, kako komentarišete poziciju Srbije?

- Pozicija naše zemlje nije nimalo jednostavna, i zaista se o svakoj odluci pre nego što se donese mora sto puta promisliti. Situacija u celom svetu se menja iz časa u čas, treba reagovati mudro i odmereno. U svetu se vodi borba za energente, a sada se mnoge zemlje suočavaju i sa nestašicama osnovnih životnih namirnica. Mi tih problema nemamo jer smo pravovremeno reagovali i napunili robne rezerve, uz zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda. Istovremeno smo, da se teret krize ne bi preneo na građane, zamrzli cene određenih proizvoda. Ne želimo da učestvujemo u igrama velikih sila, hoćemo da bar nešto prođe mimo nas, da očuvamo mir i stabilnost. To je odgovorna i jaka Srbija koju smo stvorili, a koju predvodi predsednik Vučić.

Taj sukob je izazvao globalnu ekonomsku krizu i ono što građane najviše brine ovih nedelja jeste da li ćemo imati dovoljno hrane i da li će ona poskupeti?

- Mi smo odmah reagovali i zaista imamo svega dovoljno, tako da građani ne treba da brinu o tome da će biti nestašica hrane. U rezervama imamo 800.000 tona pšenice, milion tona kukuruza, a zasejano je 620.000 hektara pšenice i skoro milion hektara kukuruza. Takođe, Vlada je donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, ali smo više puta rekli da će biti svega dovoljno i za zemlje u regionu. Takođe, da cene ne bi rasle i da se teret krize ne bi preneo na građane, zamrznute su cene šećera, brašna tip 400 i tip 500, dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti, svinjskog buta i jestivog ulja. Takođe, cena struje za građane nije povećana, a ograničena je i cena goriva na pumpama. Doneli smo i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto. Da zaključim, građani Srbije apsolutno nemaju razloga za brigu jer svega imamo dovoljno, što je rezultat odgovorne ekonomske politike koju vodimo godinama.

Da li će dinar ostati stabilan?

- Kurs dinara u odnosu na evro u Srbiji je već 10 godina potpuno stabilan za razliku od nekog ranijeg vremena, do 2012. godine, kada je kurs mahnito rastao. I pored krize u svetu koja se trenutno dešava, držimo kurs pod kontrolom, a tako će i ostati.

Kakva nam je situacija sa gorivom, imamo li ga dovoljno?

- Borba za energente danas se vodi u celom svetu, gorivo poskupljuje na pumpama širom Evrope. Mogu se pročitati vesti da građani po nekim evropskim zemljama sve manje voze automobile. To je jedna potpuno nova situacija za sve i izazovi su prisutni svakoga dana. Srbija je obezbedila dovoljno naftnih derivata kako bi sva skladišta bila popunjena, a konstantno radimo i na daljoj nabavci. Ograničena je cena goriva na pumpama i doneta odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto. Sve su to pokazatelji odgovorne i ozbiljne ekonomske politike koju vodimo.

Kako komentarišete svoj učinak u ovoj Vladi, na koje rezultate ste ponosni, a šta je moglo bolje?

- Finansijama se bavim više od 20 godina, to je nešto što dobro znam i volim da radim, i drago mi je što sam to znanje i iskustvo imalo priliku da primenim i u Vladi Republike Srbije. Za nešto manje od četiri godine, koliko sam na tom mestu, imali smo, tj. imamo i dalje, dve velike krize, kada je reč o ekonomiji - najpre pandemiju korona virusa, a sada i krizu izazvanu sukobom Rusija - Ukrajina. Mislim da upravljanje u krizi najbolje govori o tome kako radite, a mi smo u tim teškim vremenima uspeli da u potpunosti održimo stabilnost javnih finansija, da imamo kumulativno u dve poslednje godine najveći privredni rast u Evropi, da pomognemo i građanu i privredu paketom pomoći od čak 8,8 milijardi evra, da održimo javni dug pod kontrolom…

I danas, kada je reč o novoj krizi, u Srbiji svega ima dovoljno, robne rezerve su nam pune, imamo našu poljoprivrednu proizvodnju i trudimo se da teret krize ne prebacimo na građane. Pored toga, sprovodimo i neke važne projekte koji menjaju sistem, kao što su novi modeli e-fiskalizacije i e-fakture, novi sistem za obradu zarada koji centralizuje sve zarade kod korisnika javnih sredstava Iskra. To su projekti na koje se čekalo godinama. Zatim, svake godine imamo i veoma jaku zakonodavnu aktivnost, razvijamo tržište kapitala, po prvi put smo emitovali zelene obveznice, uspešno smo završili aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i započeli novi. Mnogo je toga urađeno, a iako se nekima čini da je naše Ministarstvo finansija statično, ustvari je vrlo dinamično za rad.

Gde vidite sebe posle 3. aprila?

- Nikada se nisam bavio licitiranjima kada je reč o funkcijama, pa neću ni sada. O tome se ni u Srpskoj naprednoj stranci trenutno ne razmišlja uopšte. Svi smo fokusirani na to da na najbolji način uradimo svoj posao, kao i da te dobre rezultate u kampanji predstavimo građanima. Takođe, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u svetu u kojoj pokušavamo da minimalizujemo uticaj krize na naše građane, funkcija posle izbora mi je na poslednjem mestu.

BONUS VIDEO:

GROMOGLASAN APLAUZ ZA VUČIĆA: Predsednik sa narodom u Paraćinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!