IZ NEMAČKE PRAVO U PIROT: Kadrovska pojačanja dragocena za Opštu bolnicu u kojoj se leči više od 100.000 građana

G. Ćirić

25. 03. 2022. u 06:00

MEĐU osmoro mladih lekara, koji su pod okriljem državnih projekata "8 plus" i "Najbolji diplomci" dobili posao u pirotskoj Opštoj bolnici je i dr Stevan Milinković, mladi lekar koji je deset godina radio u nemačkom zdravstvu.

ИЗ НЕМАЧКЕ ПРАВО У ПИРОТ: Кадровска појачања драгоцена за Општу болницу у којој се лечи више од 100.000 грађана

Foto V.Ćirić

Odlučio je, kaže, da se vrati i radi u svojoj zemlji gde se i školovao.

- Diplomirao sam na niškom Medicinskom fakultetu, nakon čega sam radio u Nemačkoj desetak godina. Zahvalan sam Vladi Republike Srbije i državi na ovakvoj zdravstvenoj politici. Čim sam čuo za program "8 plus", dao sam otkaz u Nemačkoj i vratio se ovde. Ovakva politika Srbije daje šansu mladim ljudima, pre svega nezaposlenima, da počnu da rade, specijaliziraju i napreduju u profesiji. Što se tiče uslova rada u pirotskoj bolnici, zadovoljan sam odnosom prema radu, motivacijom medicinskih sestara, tehničara i specijalista. Zadovoljan sam timom kome pripadam. Uslovi su dobri, naravno nisu baš kao u Nemačkoj, ali znam da ne zaostajemo puno za zapadnoevropskim zemljama kada je reč o medicini - kaže dr Milinković, koji je na rad u Pirot došao iz Niške Banje, gde je rođen i odrastao, odnosno diplomirao.

Među mladim lekarima koji su dobili posao u pirotskoj bolnici je i dr Jelena Đorđević, koja je nakon diplomiranja 2018. radila u dečjem dispanzeru.

Foto V.Ćirić

- Javila sam se na projekat "8 plus" i sada sam raspoređena na Dečjem odeljenju pirotske bolnice. Bila sam prijatno iznenađena kada sam mejlom dobila poruku da sam primljena u radni odnos - kaže mlada doktorka.

Njen kolega dr Đorđe Stanković diplomirao je pre četiri godine u Beogradu. Sada je dobio posao, ali i specijalizaciju interne medicine. I on je prezadovoljan povratkom u rodni grad i veruje da će se kao mladi lekar svojim radom i zalaganjem odužiti svim Piroćancima.

Foto V.Ćirić

Kadrovskim osveženjem prezadovoljan je i dr Goran Petrović, direktor ove zdravstvene ustanove u kojoj se leči više od 100.000 građana celog okruga.

- Ova kadrovska pojačanja omogućavaju da do 2030. godine nemamo problema da zamenimo starije kolege koje će do tog perioda otići u zasluženu penziju - ističe Petrović.

SAVREMENA OPREMA

OSIM rešavanja kadrovskih pitanja, poslednjih godina radi se i na tehničkom opremanju ove zdravstvene ustanove.

- Završena je dogradnja petog sprata i kompletna prva faza rekonstrukcije bolnice. Sada se radi projekat za drugu fazu. Proteklih godina nabavili smo mnogobrojna savremena dijagnostička sredstva i opremu za razne specijalnosti medicine, a u narednom periodu nabavićemo i novi skener, magnet, novi savremeni digitalni rendgen - kaže dr Petrović.

 

PLATE

DIREKTOR bolnice naglašava i da su u minulom periodu plate lekara povećane za 93 odsto, a sestara i tehničara za čitavih 103 odsto. To je, kako navodi Petrović, dobra motivacija za medicinare koji su više od dve godine, praktično, danonoćno na radnim mestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!