RAT U EVROPI, ĆAR ZA AMERIKU: Autorski tekst profesora Volfganga Efenbergera, bivšeg oficira Bundesvera

Volfgang Efenberger

20. 03. 2022. u 12:00

PREMA rečima američkog predsednika Džoa Bajdena, direktna vojna konfrontacija u Ukrajini između američke vojske i ruskih snaga mora biti sprečena kako bi se izbegao treći svetski rat. Da li je to on nešto pobrkao? Dakle, ima američke vojske u Ukrajini?

РАТ У ЕВРОПИ, ЋАР ЗА АМЕРИКУ: Ауторски текст професора Волфганга Ефенбергера, бившег официра Бундесвера

Foto V. Danilov

Bajden je 11. marta 2022. tvitovao da ne želi da ratuje sa Rusijom u Ukrajini jer "direktna konfrontacija između NATO i Rusije bio bi treći svetski rat i nešto što moramo da sprečimo."

Vili Vimer je krajem januara 2022. napisao u svom članku "Ukrajinski krug kredom" da administracija Vašingtona bez zadrške sprovodi dugo negovane interese SAD u Evropi preko Ukrajine. Vimer je uveren da je Viktorija Nuland, zamenica državnog sekretara SAD, nesumnjivo imala ovu sliku na umu tokom svoje posete Moskvi oktobra 2021. Njena takozvana "ponuda" ruskoj strani je glasila:

- Rusija se okreće ka američkoj liniji, a zauzvrat dobija milijarde dolara investicija. Poseta je sigurno imala toliko loše reperkusije da je šef CIA posle odleteo u Moskvu i navodno je dugo razgovarao sa predsednikom Putinom.

Do sredine decembra 2021. Putin je zahtevao bezbednosne garancije od SAD i NATO. Razgovor Putin - Bajden 30. decembra 2021. bio je bezuspešan, kao i svi kasniji diplomatski napori.

Kako predsednik SAD može da optužuje druge za kršenje međunarodnog prava? Svaka od bezbrojnih promena režima koje su orkestrirali SAD, na kraju krajeva, kršenje je međunarodnog prava. U Time Matinee od 9. marta 2014. bivši kancelar SPD Gerhard Šreder javno je priznao da je bombardovanjem Jugoslavije prekršeno međunarodno pravo. Dalje je rekao da je odluka o tome doneta potpuno svesno, čak iako je rat protiv Jugoslavije bio ilegalan. Pravne posledice? Nijedna do danas.

Treba naglasiti: Svako ko je protiv referenduma na Krimu i govori o aneksiji te teritorije od Ruske Federacije, uskraćuje narodu Krima njegovo legitimno pravo na samoopredeljenje, što je jedno od osnovnih prava i po međunarodnim postulatima. A davanje ili uskraćivanje prava na samoopredeljenje je deo srebrnog pribora sa "carske trpeze". Tako su posle Prvog svetskog rata pobednici uskratili pravo na samoopredeljenje pobeđenima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je 13. marta 2022. u listu Velt am zontag" ukazao na "apsurdne navode o laboratorijama u Ukrajini u kojima su SAD pomagale da se razvije hemijsko i biološko oružje. Stoltenberg je pozvao da se ostane na oprezu "jer je moguće da bi i sama Rusija mogla da planira upotrebu hemijskog oružja pod ovom krinkom laži". Ali, optužbe Kremlja nisu tako nategnute kao ove Stoltenbergove iz Brisela.

Samo nekoliko meseci nakon "narandžaste revolucije" 2004. godine nova, sada prozapadna ukrajinska vlada Juščenko - Timošenkova omogućila je postizanje sporazuma između Ministarstva odbrane SAD i Ministarstva zdravlja Ukrajine o saradnji u oblasti sprečavanja širenja biološkog i nuklearnog oružja. Sve ovo zvuči veoma dobronamerno. Ali, takođe može biti da je ovde Ministarstvo odbrane SAD za sebe koristilo bio-kapacitete uključujući i rezultate istraživanja...

Sada američki predsednik Bajden želi da spreči treći svetski rat. Koliko je iskren u nameri?

Već trećeg dana nakon inauguracije, Bajden je definisao Rusiju kao neprijatelja i obećao da će isporučiti oružje Ukrajini. A manje od 10 dana nakon inauguracije on je poslao američke ratne brodove u Crno more. Preko "Tvitera", Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, izjavio je:

"Da! Prisustvo američke mornarice u Crnom moru ilustruje posvećenost predsednika Bajdena NATO i naglašava ono što je rekao predsedniku Putinu (...) da je ukrajinski suverenitet prioritet".

Putin je odgovorio postavljanjem obalskog odbrambenog sistema.

Od sredine februara 2021. godine, obnovljene su borbe između jedinica otcepljenih teritorija i vladine vojske na istoku Ukrajine. Ukaz br. 117 od 24. marta 2021. kojim je Zelenski želeo da sprovede (svoju) odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine "O strategiji deokupacije i reintegracije privremeno okupirane teritorije Autonomna Republika Krim i grad Sevastopolj", privukli su posebnu pažnju. Ova "deokupacija" je u Kremlju morala biti shvaćena kao objava rata. Zelenski svakako ne bi mogao da pokrene ovaj dekret bez odobrenja Zapada. U najmanju ruku, sporazum iz Minska je sada definitivno opozvan. A Zapad je stajao skrštenih ruku.

Srpski istraživački centar "Beogradski forum" zavirio je u budućnost 11. marta 2022:

"Širenje NATO, ukrajinska kriza i sankcije Rusiji najverovatnije će ubrzati strateško povezivanje Rusije i Kine i takođe unaprediti status Kine kao prve svetske ekonomije. Sankcije su uvek posebno težak udarac izvozno orijentisanim ekonomijama (EU, Nemačka, Japan, Južna Koreja). Forum takođe očekuje jačanje sinergije Novog puta svile i Evroazijske ekonomske zajednice (EAEC), kao i smanjenje udela Zapada u svetskoj trgovini. Gubitak privilegija bivšeg ekonomskog i finansijskog sistema i deficit energenata i strateških minerala najverovatnije će dodatno promovisati egoizam u zapadnim integracijama, a time i njihovu fragmentaciju".

Nemački ekonomista Kristijan Krejs ide dalje. Iz perspektive SAD, rekao je on, srednja Evropa, posebno Nemačka, četvrta po veličini svetska ekonomija, doživljava se kao neprijatan konkurent. Krejs stoga smatra da je slabljenje Evrope mogući ratni cilj SAD u sukobu u Ukrajini.

"Zapadne vlade i mediji su podstakli široko rasprostranjenu mržnju prema Rusima", piše kritički američki publicista Pol Krejg Roberts, "a mnogi američki senatori, podstaknuti neokonzervativcima, zalažu se za veliki rat."

Zato je hitno da barem zemlje pod okriljem Saveta Evrope takođe razmisle o opasnosti koju predstavljaju SAD. Evropa mora da pronađe sopstvenu bezbednosnu politiku i to takvu koja služi miru i dobrobiti njenih ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba