VUČIĆ UPOZORAVA: U regionu pomama za žitaricama, hoćemo da izbegnemo ono što se desilo u ponedeljak

Novosti online

09. 03. 2022. u 09:20

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da, što se tiče zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda, jedino je važno da se obezbedi dovoljno hrane.

ВУЧИЋ УПОЗОРАВА: У региону помама за житарицама, хоћемо да избегнемо оно што се десило у понедељак

Foto: Printscreen/Pink

- Mi u ovom trenutku imamo 800.000 tona pšenice, i milion i po tona kukuruza u rezervama. Naše godišnje potrebe su 1.200.000 tona pšenice. Imaćemo koliko hoćete, žetva je tek u avgustu. Mi hoćemo da izbegnemo ono što se desilo u ponedeljak, kada smo dobili zahteve koje nismo mogli da ispunimo. To što je prelazilo administrativnu liniju na Merdaru je nemoguće. U jednom danu smo imali zahtev za četvrtinu naših ukupnih rezervi. Pomama je u regionu za žitaricama, cena je otišla u nebesa - rekao je Vučić.

On je dodao da Vlada u svakom trenutku može da dozvoli iznos, ali da u ovom trenutku meri svakoga dana, kako bi obezbedila dovoljno hrane za građane Srbije.

- Zato smo doneli tu meru. Nama je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto. Svi državni organi su pratili parametre, kako bismo mogli da kontrolišemo sve. Nema tu kome da se izvinjavamo, u ovakvim uslovima ratnog okruženja i krize neviđenih razmera, vi morate domaćinski da se ponašate. Imamo dovoljne količine svega - i soli, i šećera, i ulja, i brašna i pšenice i kukuruza. To su sve osnovne potrepštine za normalan život - izjavio je predsednik Srbije.

BONUS VIDEO: Investicija iz Mađarske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave