NOVA BRUKA LAŽNE DRŽAVE: Kurti i Osmani odaju počast teroristima

Novosti online

06. 03. 2022. u 19:44

SAMOZVANI premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti, Gljauk Konjufca i Vjosa Osmani odali su danas još jednom počast terorističkoj UČK u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašari“ u Srbici u okviru obeležavanja 24 godine od smrti Adema Jašarija i članova njegove porodice.

НОВА БРУКА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Курти и Османи одају почаст терористима

Aljbin Kurti / Foto Tanjug-AP

Obeležavanje Jašarijeve smrti koga je zvanična Srbija označila kao teroristu kojeg su policijske snage posle trodnevne opsade 5,6, i 7. marta 1998, nakon što je prethodno odbio da im se preda – likvidirale u kući u Prekazu, a koga Priština smatra herojem i ocem nacije a njegovu smrt „prekretnicom" za albanski narod u „njihovoj borbi za slobodu", počelo je juče.

Tim povodom juče je održana i svečana sednica kosovske Skupštine na kojoj se Kurti poslanicima obratio sa govornice na kojoj je bila postavljena zastava sa amblemom UČK.

Zastavu pre početka svečane sednice kojom je obeležen ovaj događaj, zvanično nazvan, godišnjica „Epopeje OVK“ postavila je poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu, prenelo je Kosovo onlajn.

Kurti je tokom obraćanja konstatovao da je nemoguće ne pomenuti činjenicu da su saborci Adama Jašara u Hagu.

- Nemoguće je ne pomenuti da kada se setimo jednog od najneviđenijih heroizama, u Hagu imamo drugove Adama i Hameza Jašara koji su u zatvoru, upravo zbog ovog rata, zbog narativa koji smo krvlju gradili, dok je Srbija trudi da obnovi to lažima - rekao je Kurti, navodi Koha.

Adem Jašari, sa svojim bratom Hamezom Jašarijem bio je vođa OVK, a odbili da se predaju nakon intervencije policijskih snaga u selu Donji Prekaz u opštini Srbica, 5.  marta 1998, a koji je usledio pošto je krajem februara grupa boraca OVK predvođena Ademom Jašarijem napala policijsku patrolu i ubila četiri, a ranila dva policajca.

Specijalne policijske snage su 5. marta napravile neprobojan obruč oko sela, a srpske snage bezbednosti (PJP i SAJ) su okružile Jašarijevu porodičnu kuću i pozvale na predaju, dajući dvosatni rok za predaju. Više desetina civila predalo se i udaljilo sa lica mesta,a iz Jašarijeve kuće započelo se sa upotrebom teškog naoružanja kada su ubijena dva policajca, a ranjena tri. Policija je potom uzvratila teškom artiljerijom i praktično uništila i Jašarijevu kuću i 58 članova njegove porodice.

Optužnica protiv bivših komandanata tzv OVK Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Prema optužnici, „najmanje izmeđuu marta 1998. i septembra 1999. Tači, Veseli, Selimi, Krasnići i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad celim Kosovom i Metohijom putem metoda koje su uključivale zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i nezakonito eliminisanje onih koji se smatraju protivnicima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a