PONOŠ LJULJA SAVEZ ĐILASA I JEREMIĆA: Mimo koalicionog dogovora Stranka slobode i pravde istakla svog kandidata na predsedničkim izborima

D. M.

24. 01. 2022. u 12:39

ISTURANjE Zdravka Ponoša kao kandidata za predsednika Srbije ozbiljno je poljuljalo ionako labav savez između lidera Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

ПОНОШ ЉУЉА САВЕЗ ЂИЛАСА И ЈЕРЕМИЋА: Мимо коалиционог договора Странка слободе и правде истакла свог кандидата на председничким изборима

Vuk Jeremić i Dragan Đilas, Foto Tanjug

Đilas je u subotu obznanio da će kandidat SSP na izborima za šefa države biti Ponoš, koji je i dalje član NS. Ova odluka je doneta, a da o tome prethodno nije obavešten Jeremić. Takođe, predsednik SSP učinio je to i pored dogovora koji je koalicija SSP-NS-DS-PSG imala - da se najpre sačekaju istraživanja javnog mnjenja o šansama pojedinih kandidata, pa tek onda napravi dogovor o zajedničkom adutu.

Iz Jeremićevog tabora juče je saopšteno da su o kandidaturi Ponoša saznali iz medija.

Naveli su i da je prema koalicionom sporazumu koji je 26. novembra 2021. potpisan sa SSP, DS i drugim političkim organizacijama, zajednički kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima trebalo da bude izabran konsenzusom.

- S obzirom na to da u dosadašnjim razgovorima sa našim koalicionim partnerima nije postignut dogovor oko zajedničkog kandidata za predsednika Republike, složili smo se da naručimo dva stručna i nezavisna istraživanja javnog mnjenja koja bi nam pomogla da zajednički napravimo najbolji izbor. Ta istraživanja su u toku, a njihovi rezultati bi trebalo da nam budu predstavljeni u utorak, 25. januara - poručili su iz NS, koja, bar za sada, neće vući korake u pravcu rasturanja koalicije.

Zdravko Ponoš, Foto D. Milovanović

S druge strane, Pokret slobodnih građana odlučio je da stane iza Ponoševe kandidature.

Za Bojana Klačara, iz CeSID, kandidatura Ponoša je delimično iznenađenje, jer se, dodaje, činilo da su SSP i NS izgladile nesporazum koji je nastao pre nekoliko nedelja kada je njegovo ime prvi put bilo pomenuto:

- Sve je ukazivalo da ovaj blok ide u pravcu nestranačkog kandidata. Malo je atipična i situacija, čak i za srpske političke prilike, da jedna stranka najavljuje kandidaturu čoveka koji je, bar koliko znamo, član druge stranke. To sigurno na neki način potresa odnose u koaliciji.

Ponoš je četvrta ličnost sa opozicione scene koja je do sada najavila da će ući u trku za poziciju šefa države. Tako će kandidat biti i lider Dveri Boško Obradović, a ispred koalicije NADA i Miloš Jovanović, predsednik DSS. Na listiću bi trebalo da se nađe i novinar Srđan Škoro, čiju kandidaturu je najavio pokret "Da se struka pita".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu