ZAPAD PODSTIČE ALBANCE NA UGNJETAVANJE SRBA: Zvanična Moskva dala saopštenje - jaka poruka iz Rusije

Novosti onlajn

21. 01. 2022. u 11:25

ZAPADNE zemlje, koje su pokrovitelji radikalnih kosovskih Albanaca, slepo ih podstiču na pokušaje ugnjetavanja srpskog stanovništva i raspirivanje nacionalizma, ističu u Moskvi.

ЗАПАД ПОДСТИЧЕ АЛБАНЦЕ НА УГЊЕТАВАЊЕ СРБА: Званична Москва дала саопштење - јака порука из Русије

Foto AP

- Prištinska vrhuška je odavno trebalo da shvati da su pokušaji da se provokacijama preostali svet ubedi u održivost ozloglašene ‘kosovske državnosti’ u startu osuđeni na propast. Raspirivanje albanskog nacionalizma i šovinizma, sistematsko ugnjetavanje srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, pritisak na SPC svedoče o neodrživosti tog projekta - istaklo je rusko Ministarstvo.

Kako se ističe, ćutanje Zapada odavno već ne čudi.

- To je simptom slepog podsticanja radikalnih kosovskih Albanaca od strane njihovih pokrovitelja. Evropska unija, kojoj je Generalna skupština UN dodelila posredničku funkciju u dijalogu Beograd-Priština, očigledno ne uspeva da se izbori sa svojom ulogom, s obzirom na to da posle skoro devet godina od postizanja sporazuma nije u stanju da savlada to što kosovski Albanci sabotiraju ispunjavanje obaveza po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština - navodi se u odgovoru na jedno od pitanja koje je stiglo za nedavno održanu godišnju konferenciju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, a na koje tada nije uspeo da odgovori.

Rusija, ističe se, namerava da insistira na tome da ispadi Prištine budu adekvatno okvalifikovani u međunarodnim organizacijama, pre svega u Savetu bezbednosti UN.

Ponovljen je stav da je trajno rešenje kosovskog problema moguć jedino na osnovu međunarodnog prava, odnosno Rezolucije SB UN 1244, kojom je precizirano da je pokrajina deo Srbije.

- Upravo na bazi tog dokumenta mogu i treba da se vode pregovori Beograda i Prištine. NJihov rezultat treba da bude trajno rešenje koje će zadovoljiti srpsku stranu i koje će biti odobreno u Savetu bezbednosti - ističu u ruskom Ministarstvu.

Takođe, Ministarstvo deli zabrinutost zbog ideja o stvaranju „velike Albanije“ koje se povremeno mogu čuti iz Prištine i Tirane.

- Kako drugačije nazvati takve zamisli osim da su podrivačke, jer je bilo kakvo zakulisno menjanje granica u regionu po definiciji destruktivno za ionako krhku stabilnost u tom delu Evrope - zaključuju u Ministarstvu.


BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SLEDI NAJTEŽE VREME OD 1945. GODINE Vučić poručio na sastanku sa patrijarhom - Jedinstvo će nam trebati više nego ikada