OŠTAR ODGOVOR UN LAŽNOJ DRŽAVI: Oglasili se zbog bezumnog poteza Prištine

Novosti online

02. 01. 2022. u 08:53

STATUS persone non grata nije primenljiv na zaposlene u UN, izjavio je portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik komentarišući odluku vlasti samoproglašene republike Kosovo u vezi sa ruskim diplomatom.

ОШТАР ОДГОВОР УН ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Огласили се због безумног потеза Приштине

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Saznali smo da su vlasti (tzv.) Kosova proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa ovom objavom - rekao je on.

Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu).

Dižarik je dodao da svaku zabrinutost u vezi sa osobljem misije UN na Kosovu i Metohiji treba usmeriti na njeno rukovodstvo kako bi ono moglo da reši to pitanje u skladu sa statusom, privilegijama i imunitetom same misije i njenog osoblja.

- UNMIK i sedište UN preduzimaju odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost člana misije i u kontaktu su sa odgovarajućim organima u ovoj situaciji - zaključio je portparol.

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom. Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku provokacijom "preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora".

(Sputnjik)

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MLATI, ČOVEK, PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabić odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)