IZBORNA TRKA UZ ŠTOPERICU: Privremeno nadzorno telo utvrdilo metodologiju praćenja predstojeće kampanje

V. N.

27. 12. 2021. u 21:12

PRIVREMENO nadzorno telo za praćenje medija usvojilo je danas metodologiju praćenja rada medija i njihovog odnosa prema političkim akterima u predizbornoj kampanji, ali i u periodu pre raspisivanja izbora.

ИЗБОРНА ТРКА УЗ ШТОПЕРИЦУ: Привремено надзорно тело утврдило методологију праћења предстојеће кампање

Članovi Nadzornog tela / Foto Tanjug

Kopredsedavajući ovog tela Rade Veljanovski rekao je da će im u radu pomoći Regulatorno telo za elektronske medije (REM), čijih šest predstavnika su članovi Privremenog nadzornog tela, jer će, kako kaže, dobijati nedeljne izveštaje o tome kako se ponašaju mediji. O tome će redovno biti obaveštavana javnost, rekao je Veljanovski.

Prema njegovoj oceni, mediji nisu naročito zainteresovani za rad Privremenog nadzornog tela i to, kako kaže, ne smatra konstruktivnim, imajući u vidu važnost trenutka i izbora koji će biti održani 3. aprila. Podsetio je da je telo za praćenje medija ranije uputilo apel političarima da ne idu selektivno na gostovanja, jer su neophodne debate onih koji različito misle.

Član Privremenog tela ispred REM Srđan Miljković rekao je da je metodologija praćenja zasnovana na smernicama OEBS i na osnovu zaključka Međustranačkog dijaloga iz kojeg je nastalo privremeno telo. On je objasnio da će se meriti programsko vreme koje će mediji pružati učesnicima kampanje, da li se poštuju zakoni, utvrđivaće se na koji način mediji izveštavaju o učesnicima, a pratiće se i analizirati najfrekventnije teme medijskih nastupa. Takođe, meriće se vreme koje je posvećeno državnim funkcionerima, kao i oglasne poruke.

- Saglasili smo se da mi kao privremeno telo treba da obratimo pažnju u vezi sa referendumom, da mediji omoguće razgovor, debate, a mi ćemo to pratiti i obavestiti javnost - rekao je Miljković.

Današnjoj sednici prisustvovao je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba