BRNABIĆEVA IZ BRISELA: Otvaranje klastera 4 važan korak napred u procesu evrointegracija Srbije

Novosti online

14. 12. 2021. u 10:54

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je da je danas veoma značajan dan za Srbiju, te da je otvaranje klastera 4 veliki korak napred u procesu evropskih integracija, pokazatelj da je Srbija postigla rezultate u sprovođenju reformi, ali i velika motivacija da naša država nastavi dalje u istom pravcu.

БРНАБИЋЕВА ИЗ БРИСЕЛА: Отварање кластера 4 важан корак напред у процесу евроинтеграција Србије

Foto: Tanjug

- Ovo je vrlo značajan datum za Srbiju, važna prekretnica u procesu naših evropskih integracija - rekla je Brnabićeva novinarima u Briselu, nakon Međuvladine konferencije Srbija - EU.

Srbija je danas otvorila klaster 4 u pregovorima o članstvu u EU, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, u okviru kojeg su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Brnabićeva je podsetila da to znači da Srbija ima 22 otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, od 35.

- Ovo je veliki i važan korak, i uspeh na kojem čestitam građanima Srbije, vladi, predsedniku, kojem zahvaljujem za podršku i razumevanje - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je važna stvar kod nove metodologije političko upravljanje procesom evropskih integracija, a da je Vlada Srbije uspela u tome, pre svega u oblasti vladavine prava.

- To je očigledno dalo veliki rezultat. Ovo nam je ogromna motivacija za dalje. Nastavljamo reforme na EU putu, u oblasti vladavine prava, javne uprave i privrede i ekonomije, kako bismo ojačali našu državu i kako bismo evropski put iskoristili da se bolje živi u Srbiji, da građani žive kvalitetnije - rekla je premijerka Srbije.

Brnabićeva je zahvalila svim državama članicama i Evropskoj komisiji na podršci i razumevanju.

- Pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, da saslušaju i nagrade sve što smo uradili. Zato je ovo velika motivacija da nastavimo dalje, da radimo brže i bolje, za još veće rezultate, da 2022. godine otvorimo klaster 3, koji je spreman, i da se spremimo za otvaranje makar još jednog klastera. Nama je na agendi da pripremimo sve za otvaranje klastera 5 - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je tema životne sredine veoma važna za Srbiju, kao i da prioriteti zemlje ostaju regionalna stabilnost, dijalog Beograda i Prištine i ekonomski razvoj.

- Zadovoljna sam ekonomskim rezultatima, očekujuem da rast bude preko sedam, čak 7,5 odsto, što je jedna od važnih stavri za naše evrointegracije. Uz to i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je ta usklađenost sada 65,55 odsto.

Brnabićeva je zahvalila i Sloveniji, koja do kraja godine predsedava EU.

- Nama je ovo mnogo značilo - rekla je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove